Papež ode dneška na YouTube

23.1.2009 

Svatý Stolec má ode dneška svůj kanál na internetových stránkých YouTube. Iniciativa byla představena ve Vatikánu dnes na tiskové konferenci společně s poselstvím Svatého otce ke Světovému dni sdělovacích prostředků. Ten připadá každoročně na neděli před slavností Seslání Ducha Svatého, letos tedy na 24. května. Poselství, kterým se letos papež obrací především na mladou, ?digitální,? generaci, má být impulzem k evangelizaci světa internetu, aby se stal místem obrany hodnot a nedocházelo zde k banalizaci lidských vztahů.

OFICIÁLNÍ PŘEKLAD PAPEŽOVA POSELSTVÍ KE SVĚTOVÉMU DNI SDĚLOVACÍCH PROSTŘEDKU je ZDE

Benedikt XVI. v poselství oceňuje výhody nových technologií, které musejí být dány do služby všem lidem. V této oblasti je potřeba podpořit ?kulturu respektu, dialogu, přátelství,? aby místo toho nové technologie nesloužili k šíření nenávisti a netolerance, aby nešpinili krásu a intimitu lidské sexuality a nestávali se nápomocnými k vykořisťování slabých. Papež v poselství také připomíná, že přístup k těmto technologiím nemá být odepřen ani těm, kdo jsou ekonomicky a společensky marginalizováni. Jako jeden ze zásadních pozitivních přínosů internetu papež považuje možnost udržování kontaktů v rodinách a také službu studentům a vědcům, kteří díky němu mají snadnější přístup k dokumentům. Poselství ale varuje před tím, aby se uživatelé nových technologií nestávali jejich konzumenty v tom smyslu, že kvůli digitálnímu světu a vztahům navázaným v tomto prostředí zapomenou na vztahy s těmi, s nimiž se setkávají v reálném životě. Připomíná pak také, že mladí katolíci jsou povoláni svědčit evangeliu všude, tedy i v tomto ?digitálním kontextu.?

Na internetovém portálu www.youtube.com/vatican je možné sledovat videozprávy připravované Vatikánským televizním centrem a Vatikánským rozhlasem v pěti jazycích ? anglicky, španělsky, německy a italsky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.