Biskupové Iráku se setkali s Papežem

22.1.2009 

Iráčtí biskupové začali ve Vatikánu svou návštěvu ad limina. První čtyři členy tamější biskupské konference dnes přijal v osobních audiencích Benedikt XVI. Šlo o biskupy chaldejského obřadu, k němuž se hlásí kolem 290 tisíc věřících. Z celkového počtu 25 milionů obyvatel žilo v Iráku před anglo-americkou invazí 800 tisíc křesťanů. Asi polovina z nich byla potom nucena ze země odejít a další stále odcházejí v důsledku násilí, kterému jsou tam denně vystavováni. Křesťané jsou vyháněni ze svých domovů, jsou zabíjeni a je jim vyhrožováno zabitím, pokud nepřijmou konverzi k islámu. Prchají ponejvíce do Sýrie a Jordánska, kde přežívají díky humanitární pomoci se stále menší nadějí na návrat domů. Pro Vatikánský rozhlas řekl chaldejský arcibiskup Kirkuku mons. Luis Sako:

?Cítíme trochu izolováni, a, bohužel, i zapomenuti. Křesťané, kteří opustili zemi i ti ostatní, kteří zůstali, očekávají budoucnost s nevelkými nadějemi. Žijí v obavách o své děti a jejich budoucnost, v obavách o své domovy a práci. Myslím, že se to týká také Západu, církví, aby nám pomohli. Jsme malá církev, ale žijeme tady 2000 let a nikdy ne bez problémů. Nyní však nemůžeme Irák opustit. Polovina křesťanů zemi opustila a je třeba jim pomoci, aby se mohli vrátit.?

Představuje Barack Obama nějakou naději?
?Těžko říci. Politika nezávisí na jediné osobě. Pokud se rozhodne stáhnout vojáky, pak nastane chaos. Možná dojde i k občanské válce. Nemáme dostatek vojáků a policistů, abychom zajistili bezpečnost pro 25 milionů obyvatel.?

Říká chaldejský arcibiskup Kirkuku Mons.Sako.
Chaldejská církev trpí islámským extremismem, který se nekontrolovatelně projevuje na místních úrovních. Loni byl zabit např. biskup Mosulu Rahho. I přes nesmírné těžkosti však chaldejská církev žije v naději, říká pomocný biskup Bagdádu mons. Shlemon Warduni:

?Přejeme si mír a bezpečí, protože jinak se křesťané či Iráčané, kteří utekli za hranice, nemohou vrátit. Doufáme, že mír a bezpečnost je přimějí k návratu, protože v emigraci se nežije dobře.?

Skutečnost, že byla těžce zasažena církev i ve svých představitelích, je ještě stále pociťována?
?Zajisté, je to otřesné a bolestné. Když je zabit kněz nebo biskup lid se cítí o to více ohrožen a demoralizován.?

Mons. Warduni dále řekl, že ?demokracie nemůže být vnucena? a že ?je zapotřebí k demokracii vychovávat?.
Výše jmenovaní biskupové spolu se syrsko-katolickým arcibiskupem Bagdadu mons. Matti Matoka a syrsko-katolickým arcibiskupem Mosulu mons. Georges Casmoussa hovořili včera v sídle Vatikánského rozhlasu o situaci uprchlíků a vyjádřili přání, aby se mohla co nejdříve uskutečnit zvláštní synoda o situaci křesťanů na Blízkém Východě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.