Nicolas Losski o zesnulém Olivierovi Clementovi

20.1.2009 

V pravoslavném kostele sv. Sergeje v Paříži se dnes konal pohřeb pravoslavného teologa Oliviera Clementa, který zemřel minulý čtvrtek v Paříži ve věku 87 let. Pocházel z rodiny francouzských ateistů a konvertoval ke křesťanství po setkání s prostředím ruských emigrantů. Podle mínění pravoslavného kněze Nicolase Losského, profesora na pravoslavném Institutu sv. Sergeje v Paříži a dlouholetého přítele zesnulého teologa, patřil Olivier Clement mezi čelní představitele světového pravoslaví:

?Byl mi velmi blízký, protože právě po přečtení knihy mého otce Vladimíra Losského o mystice východních církví přijal rozhodnutí požádat o křest. Je to jakoby člen rodiny. Podle mého názoru to byl jeden z největších pravoslavných teologů druhé poloviny 20.století a počátku 21.století. Věnoval se patristické teologii, která podle jeho mínění nespočívala ve hromadění znalostí o církevních otcích, přestože sám patřil mezi jejich největší znalce. Věnovat se teologii znamená podle jeho názoru být tím, kým byli církevní otcové ve své době. To znamená promlouvat k lidem své doby a umožňovat plné přijetí Božího Zjevení v naší době. Napsal knihu ?Řím jinak?, v níž všechno jasně vyložil. Kdyby katolicko-pravoslavný dialog začal čerpat inspiraci v jeho díle, a více jej používal, mohlo by to vést ke smíření mezi našimi církvemi.?

Říká pravoslavný teolog Nicolas Losski. Ekumenismus jako úsilí o jednotu křesťanů byl jedním z hlavních prvků myšlení Oliviera Clementa, který měl blízké vztahy s komunitou v Taize a velmi si vážil Jana Pavla II., který mu roku 1998 svěřil přípravu rozjímání velkopáteční Křížové cesty před Koloseem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.