Kard. Barragán ke Světovému dni boji proti malomocenství

20.1.2009 

Na příští neděli, 25. ledna, připadá Světový den boje proti lepře. Předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví, kardinál Javier Lozano Barragán k němu zveřejnil své poselství. Hansenova choroba, známá jako lepra nebo malomocenství, postihuje periferní nervový systém a projevuje se kožními lézemi. Původcem onemocnění je bakterie Mycobacterium lepreae. V roce 1869 ji objevil norský mikrobiolog Gerhard Henrik Hansen.
Dnes se lepra vyskytuje především ve střední Africe a jihovýchodní Asii. Jde o onemocnění s velmi pomalým průběhem. Jeho první příznaky se mohou objevit za tři až deset let po infekci, kdy se začne ztrácet cit v prstech. Je tedy obtížné určit, jak k nákaze došlo. K přenosu ale nejčastěji dochází při dlouhodobém kontaktu s nemocným. Lepra je léčitelná v raných stádiích, později je poškození nervů nevratné. K léčbě se využívá chemoterapie.

Podle Světové organizace zdraví bylo za rok 2007 zjištěno přes 254 tisíc nových případů. Podle Italské asociace přátel Raoula Follereau leprou onemocní ročně na 40 tisíc dětí a z toho v 12% případů jde o děti mladší 15ti let.

S odkazem na 20. výročí Úmluvy o právech dítěte a na Kristovu lásku vůči ?těm, kterým patří království nebeské?, apeluje předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví ?na představitele vládních organizací, aby při vytváření zdravotnických programů a plánů v různých zemích světa věnovali zvláštní pozornost dětem, které trpí malomocenstvím a hrozí jim, že kvůli své nemoci přijdou o svou budoucnost.?
Veřejné instituce mají uvádět do praxe práva dítěte na ?maximální dosažitelnou úroveň zdravotního stavu a na využívání léčebných a rehabilitačních zařízení,? jak stojí v 24. článku Úmluvy, připomíná poselství Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví. Její předseda také upozorňuje na předsudky, které u nemocných posilují pocit vyloučení ze společnosti. 56. Světový den boje proti lepře je proto podle něj příležitostí k osvětě a podpoře solidarity.

Právě Ježíš Kristus je příkladem péče o malomocné, říká poselství a připomíná také blahoslaveného otce Damiána de Veuster a zakladatele Světových dnů boje proti lepře Raoula Follereau. V závěru listu kardinál Barragán svěřuje všechny nemocné, a ty, kdo se o ně starají, do ochrany Neposkvrněné Matky Boží, Uzdravení nemocných.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.