Ekumenická delegace z Finska u Benedikta XVI.

19.1.2009 

Na každoroční návštěvu při příležitosti svátku svatého Jindřicha, svého patrona, přijela do Říma ekumenická delegace z Finska. Jejich návštěva také souvisí s probíhajícím Týdnem modliteb za jednotu křesťanů. Dnes její členy přijal na audienci Benedikt XVI. Připomněl během ní práci Komise pro dialog mezi katolíky a luterány ve Finsku a Švédsku na Společné deklaraci o ospravedlnění, která vznikla před deseti lety.

?Vaše pouť do Říma se koná v roce svatého Pavla ? dvoutisícím výročí narození apoštola národů, jehož život a učení bylo neúnavně věnováno jednotě církve. Svatý Pavel nám připomíná podivuhodnou milost, kterou jsme přijali, když jsme se skrze křest stali údy těla Kristova. Církev je mystické tělo Kristovo, a je stále vedena Duchem Svatým; Duchem Otce a Syna. Jedině na základě této reality vtělení může být pochopen svátostný charakter církve jako společenství v Kristu. Konsenzus s ohledem na hluboký kristologický a pneumatologický aspekt tajemství církve by ukázal slibný základ práce komise,?
řekl Benedikt XVI. ekumenické delegaci z Finska a vyjádřil naději, že jejich návštěva v Římě ještě více posílí letité dobré vztahy mezi katolíky a luterány ve Finsku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.