Koncert na počest papežova bratra v Sixtinské kapli

19.1.2009 

V sobotu 17.ledna v podvečer se v Sixtinské kapli ve Vatikánu konal koncert na počest mons. Georga Ratzingera, papežova bratra, který v těchto dnech oslavil 85.narozeniny. Linecký Orfeo Baroksorchester spolu řezenským katedrálním sborem Domspatzen provedl mši C-moll Wolfganga Amadea Mozarta. Jubilant byl, jak známo, dlouholetým dirigentem tohoto sboru. Koncertu se přirozeně účastnil bratr oslavence, Benedikt XVI. a také podsekretář předsedy vlády Gianni Letta, který Mons. Georgu Ratzingerovi udělil vyznamenání Velkého kříže Italské republiky. Je známo, že služba církvi a velká láska k hudbě neustále provázejí bratry Georga a Josepha Ratzingera, který na závěr koncertu řekl:

?Mám za to, že jsme nyní prožili něco více než obyčejný koncert. Byla to modlitba hudby. V Mozartově mši jsme se mohli dotknout něčeho z velkoleposti a krásy Boha samého.?

Ve své improvizované promluvě v němčině pak Benedikt XVI., obrácen k bratrovi Georgovi, zavzpomínal:

?Když jsi se narodil, právě se končila inflace a lidé, včetně našich rodičů, přišli o všechny své úspory. Potom přišla světová ekonomická krize, nacistická diktatura, vězení. Po válce pak nová naděje a radost. V rozbitém a vykrváceném Německu jsme vykročili na novou cestu.?

Papež pak poukázal na dvojí bratrovo povolání k hudbě a ke kněžství, jež se vzájemně prolínala; na jeho ?kněžskou službu hudbě a předávání radosti z Boží existence světu a člověku prostřednictvím hudby a zpěvu?. Tento sbor, řekl pak Benedikt XVI. o řezenském katedrálním sboru Domspatzen, byl založen před více než tisíci roky a stále vnáší do světa radost a krásu Boží.?
Svému bratrovi pak papež popřál další mnohá léta života v radosti z Boha a z hudby a italsky pak ještě dodal:

?Rád bych, kdyby nádherná hudba, kterou jsme mohli vyslechnout v tomto jedinečném prostoru Sixtinské kaple, přispěla k prohloubení našeho vztahu k Bohu a oživila v našem srdci radost, která pramení z víry, aby se každý stal jejím přesvědčivým svědkem v každodenním prostředí vlastního života.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.