Papež k situaci v pásmu Gaza

18.1.2009 

Kolem poledne se ve Vatikánu sešlo asi deset tisíc lidí, aby si vyslechli promluvu Benedikta XVI., pronášenou pravidelně z okna jeho pracovny nad svatopetrským náměstím:

PROMLUVA Benedikta XVI. je ZDE

Po modlitbě Anděl Páně pak Benedikt XVI. obrátil pozornost k pásmu Gaza a začínajícímu Týdnu modliteb za jednotu křesťanů:

?Nadále sleduji s hlubokým rozechvěním konflikt v pásmu Gaza. I dnes si připomínáme stovky dětí, starých lidí a žen, kteří se stali nevinnými oběťmi neslýchaného násilí, zraněné, ty, kteří oplakávají své drahé i ty, kteří přišli o svůj majetek.
Zároveň vás vybízím, abyste modlitbou provázeli snahy mnoha lidí dobré vůle, kteří usilují o ukončení této tragédie. Doufám, že se podaří prozíravě uzavřít spirály otevřeného násilí, nastolit příměří a vykročit k mírovému a trvalému řešení.
V tomto smyslu opět povzbuzuji všechny, kteří na jedné i druhé straně věří, že Svatá země je prostorem pro všechny, aby pomohli svému lidu povstat z trosek a hrůzy a s odvahou navázat dialog ve spravedlnosti a v pravdě. Je to jediná cesta, která může všem synům tohoto drahého regionu skutečně otevřít budoucnost míru!

Dnes začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů, který se skončí příští neděli 25.ledna. Na jižní polokouli se novéna modliteb za jednotu křesťanů, kterou koncem 19.století zavedl papež Lev XIII., bude konat mezi Nanebevstoupením a Letnicemi. Biblické téma je však společné všem. To letošní bylo navrženo ekumenickou skupinou z Koreje a je vzato z proroka Ezechiela: ?Ať jsou jedno v tvých rukou? (Ez 37,17). Přijměme i my tuto výzvu a modleme se intenzivněji, aby křesťané rozhodně kráčeli k plnému vzájemnému společenství. Obracím se zejména ke katolíkům na celém světě, aby spojeni v modlitbě, neúnavně usilovali o překonání překážek, které stojí v cestě plnému společenství všech Kristových učedníků. Ekumenické úsilí je dnes tím potřebnější, aby naše společnost, poznamenaná tragickými konflikty a zraňujícími spory, mohla obdržet znamení a impuls smíření a pokoje. Týden modliteb zakončíme v papežské bazilice sv.Pavla za hradbami slavením nešpor ze svátku Obrácení sv. Pavla, pro kterého byla právě jednota Kristova Těla podstatným prvkem jeho hlásání.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.