Globalizace volá po evangelizaci

18.1.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Na dnešek připadá Světový den migrantů a utečenců. Vzhledem k letošnímu Roku sv. Pavla jsem myslel právě na tohoto apoštola jakožto velkého putujícího misionáře Evangelia, když jsem vybíral téma tohoto dne: ?Svatý Pavel, migrant a apoštol národů?. Šavel, jak zní jeho hebrejské jméno, se narodil v rodině židovských emigrantů v Tarsu, významném městě Kilíkie a vyrostl v trojí kultuře ? židovské, helénské a římské ? a tedy v kosmopolitní mentalitě. Když se obrátil z pronásledovatele křesťanů na apoštola Evangelia stal se Pavel ?vyslancem? vzkříšeného Krista, aby s Ním seznámil všechny v přesvědčení, že všechny národy jsou povolány tvořit v Něm velkou rodinu Božích dětí.

To je také posláním církve především v této době globalizace. Jako křesťané nemůžeme nezaznamenat potřebu předávat poselství Ježíšovy lásky zejména těm, kteří ho neznají anebo se ocitli ve svízelné a bolestné situaci. Dnes myslím zvláště na migranty. Jejich situace je jistě různorodá. V některých případech je, díky Bohu, klidná a dobře integrovaná; jindy, bohužel, tíživá, obtížná a někdy dokonce dramatická. Chtěl bych ujistit, že křesťanské společenství pozorně sleduje každého člověka a každou rodinu a prosí svatého Pavla o sílu při obnově a usnadňování pokojného soužití mezi muži a ženami různých etnik, kultur a náboženství ve všech částech světa. Apoštol nám prozrazuje tajemství svého nového života: ?Také mne samého ? píše - uchvátil Ježíš Kristus? (Flp 3,12) a dodává: ?Jednejte, jak jednám já? (Flp 3,17). Ano, každý z nás, podle vlastního povolání, tam kde žije a pracuje, je povolán dosvědčovat evangelium s větší pečlivostí zejména u těch bratří a sester, kteří přišli z jiných zemí a z různých důvodů, aby žili mezi námi, a docenit tak fenomén migrace jako příležitost setkání mezi civilizacemi. Modleme se a jednejme tak, aby se to dělo vždy pokojně a konstruktivně, v úctě a v dialogu, a předcházelo se každému pokušení konfliktu a útisku.

Rád bych přidal ještě pár slov určených námořníkům a rybářům, kteří již delší dobu prožívají nepříjemné období. Kromě obvyklých těžkostí na ně dopadají různá omezení, týkající se vylodění a možností přijímat na palubu kněze, a doléhají na ně rizika pirátství a škody, způsobené ilegálním rybolovem. Chci jim vyjádřit svou blízkost a přání, aby jejich velkodušnost při záchranných námořních pracích byla odměňována větší pozorností. Myslím také na Světové setkání rodin, které se dnes končí v hlavním městě Mexika a na Týden modliteb za jednotu křesťanů, který právě dnes začíná. Drazí bratři a sestry, zvu vás, abyste se na všechny tyto úmysly modlili a prosili o přímluvu Pannu Marii.

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.