Rodina je dnes jediný záchytný bod

17.1.2009 

Krize rodiny představuje ohrožení míru, řekl kard. Tarcisio Bertone, papežský legát na probíhajícím Světovém setkání rodin v hlavním městě Mexika. Poukázal na to ve své přednášce s názvem ?Rodina, spravedlnost a pokoj? v poslední den teologicko-pastoračního kongresu o výchovné funkci základní buňky lidské společnosti. Třídenní kongres, jehož se účastnilo 10 tisíc osob byl první etapou zmíněného Světového setkání, na kterém státní sekretář zdůraznil, že státy mají povinnost přijímat zákony, podporující a chránící autentickou rodinu a nikoli legalizovat soužití jiného rázu. Podtrhnul dále, že tváří v tvář problémům dnešního světa, jako je ekonomická krize, ztráta hodnot a růst násilí, je rodina jediným záchytným bodem. Vatikánský státní sekretář se včera setkal také s mexickými biskupy, kde hovořil o poslání věřících laiků v církvi a ve společnosti a podtrhnul, že je nezbytné, aby manželé jednak vydávali svědectví o svatosti manželství, ale také o jeho společenského významu. Upozornil na to, že podpora rodiny je v podstatě bojem o dobro člověka a společnosti.

Teologicko-pastorační kongres zakončil předseda Papežské rady pro rodinu kard. Ennio Antonelli, který poukázal na význam rodiny při evangelizaci a řekl, že oslabená rodina vede k dezintegraci celé společnosti, zatímco zdravá rodina se přičiňuje o její rozvoj. Papežská rada pro rodinu vydala včera zvláštní tiskové prohlášení v souvislosti s výrokem kard. Antonelliho na prvním dni teologicko-pastoračního kongresu, že homosexualita je ?soukromou záležitostí?. V prohlášení se vysvětluje, že nebylo cílem ospravedlňovat homosexuální chování, ale spíše zdůraznit, že homosexualita není nezbytným prvkem společnosti, a proto není důvod, aby se legislativa a právo zabývaly homosexuálním soužitím. Netýká se totiž společenského života a náleží do povahově zcela odlišné roviny než rodina. Zákonodárné orgány, které zavádějí zákony o homosexuálním soužití, se tak dopouštějí antropologického omylu. Prohlášení Papežské rady pro rodinu v závěru připomíná, že církev poskytuje pastorační péči osobám s homosexuálními sklony a že tak činila mnohem dříve, nežli se téma stalo módním.

Účastníci VI. Světového setkání rodin se v sobotu večer setkají ve svatyni Panny Marie Guadaloupe při vigilii, na níž během společné modlitby růžence některé rodiny vystoupí se svědectvími svého života z víry. V neděli dopoledne se bude konat závěrečná eucharistická slavnost, kterou bude slavit kard. Bertone.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.