Dekrety nových blahoslavených

17.1.2009 

Benedikt XVI. dnes na audienci přijal prefekta Kongregace pro svatořečení mons. Angela Amata. Během ní Svatý otec autorizoval Kongregaci, aby promulgovala celkem deset dekterů, pět z nich se týká uznání zázraků a pět heroických ctností.

Církev tak bude mít pět nových blahoslavených, na jejichž přímluvu byl zázrak uznán.
Jde o Božího služebníka kardinálaCiriako Maria Sancha y Hervás, arcibiskupa Toleda a zakladatele řeholního institutu, který zemřel v Toledu v roce 1909.
Další zázrak je připisován přímluvě Božího služebníka Carla Gnocchi, italského diecézního kněze a zakladatele Díla Pro Iuventute, který žil v první polovině minulého století.
Třetí zázrak se udál na přímluvu španělského jezuity Božího služebníka Bernarda Francisca de Hoyos z první poloviny 18. století.
Čtvrtý zázrak je připsán přímluvě Božího služebníka Raffaela Rafiringa z Kongregace školských bratří, který žil na Madagaskaru na přelomu 19. a 20. století.
K poslednímu zázraku došlo na přímluvu Božího služebníka Eustacha Kuglera z Hospitálského řádu sv. Jana z Boha, který zemřel v Řezně v roce 1946.

Uznání heroických ctností se týká tří Božích služebnic: Karoliny Beltrami, zakladatelky kongregace, Marie od Neposkrvrněného početí Salvaty Romero, španělské řeholnice, která zemřela v roce 1998 a karmelitánské terciářky Liberaty Ferrarons y Vivés
Dále pak byly uznány heroické ctnosti Božího služebníka Juana de Palafox y Mendozy, španělského biskupa ze 17. století,
a Božího služebníka Roberta Spiske. Tento vratislavský kanovník byl po otci Čech a v roce 1859 založil Kongregace sester svaté Hedviky. Když roku 1863 musely sestry opustit svou vlast, nalezly bezpečí a nový domov na Moravě. V roce 1906 byla založena Česká provincie Kongregace sester svaté Hedviky. Posláním sester je zejména výchova a vzdělávání dětí a mládeže, péče o postižené, zanedbané a opuštěné děti, péče o nemocné a staré lidi a služba všem potřebným.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.