Diecézní semináře se obrodily rychleji než řeholní

17.1.2009 

Kněžské semináře ve Spojených Státech jsou obecně vzato zdravé, stojí v raportu Kongregace pro katolickou výchovu, sestaveném po apoštolské vizitaci v amerických centrech pro kněžskou formaci. Dokument přiznává, že v posledních desetiletích docházelo jak v amerických tak západoevropských seminářích k selhání struktur, které se negativně projevilo na formaci budoucích kněží. ?Někdy se pěstoval falešný pocit svobody, což vedlo k odmítání po věky utvářené moudrosti o kněžské formaci,? čteme v závěrech dokumentu. Vizitace provedená v akademickém roce 2005/2006 prokázala, že od počátku 90. let převládá v amerických seminářích větší pocit stability. Přispěla k tomu jmenování moudrých a církvi věrných rektorů.

?Ačkoliv několik institutů stále neodpovídá požadavkům, diecézní semináře jsou obecně vzato zdravé,? tvrdí vatikánský raport. Méně pochvalná vyjádření sklidily řeholní semináře, ve kterých lze častěji narazit na učitele neakceptující části magisteria, uzejména v otázkách celibátu, homosexuality, liturgických norem nebo tradičních forem zbožnosti.

Problémem podle raportu zůstávají příliš velké pravomoci delegované biskupy osobám zodpovědným za přijímání kandidátů kněžství. Dokument zdůrazňuje, že ani nedostatek povolání nesmí snižovat standardy a usnadňovat přijetí nevhodných kandidátů. Raport se vyjadřuje také k morální oblasti, kterou se nejčastěji rozumí problém homosexuality v seminářích. ?Téměř na všech místech, kde se tento problém vyskytl, alespoň v diecézních seminářích ? čteme ? jmenování lepších představených, zvláště rektorů, posloužilo k překonání obtíží.? To bohužel ne vždy platí o řeholních seminářích, říká otevřeně vatikánský raport. Z dalších otázek klade důraz na vzdělání seminaristů v morální teologii, bez níž budoucí kněží nemohou dostát povinnostem kazatelů a zpovědníků.

Dokument podepsali kard. Zenon Grocholewski a arcibiskup Jean-Louis Bruguès. Američtí biskupové jej zveřejnili na internetu v rámci právě probíhajícího Národního týdne pro povolání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.