Země pro dva národy a tři náboženství

13.1.2009 

Delegace evropských a amerických biskupů pokračuje v návštěvě Svaté země. Nejvýznamnější akcí byla zatím sobotní návštěva biskupů v Betlémě, kde se setkali se studenty místní katolické university. ?Navzdory násilí, utrpení a beznaději, kterou budí situace v Gaze, mezi studenty vládne krásný duch naděje,? řekl po setkání biskup William Kenney.
V Betlémě se biskupové zúčastnili také procesí katolických škol z celého západního břehu Jordánu. Na jeho zakončení promluvil vedoucí delegace, arcibiskup Patrick Kelly, a latinský patriarcha Jeruzaléma, arcibiskup Fouad Twal. Metropolita Liverpoolu vyzval k okamžitému složení zbraní. Svůj apel motivoval humanitárními důvody. Ukončení bojů je podle jeho slov nezbytné proto, aby civilisté mohli dostat nutnou pomoc. Připomněl také, že ?v současné situaci je základní povinností politických autorit využít všech možných prostředků, aby násilí bylo ukončeno, a podniknout bezpochyby obtížné kroky k navázání dialogu?. ?Tato země musí být domem pro dva národy a tři náboženství,? zdůraznil britský arcibiskup.

Jeruzalémský patriarcha zahájil své vystoupení rozhodným odsouzením izraelské politiky a invaze do Pásma Gazy. ?Tyto útoky během dvou týdnů zranily Izrael a celý region více než všechny rakety vystřelené v minulých letech,? tvrdil arcibiskup Twal. Nové násilí podle něj zkomplikovalo úsilí o spravedlivé řešení konfliktu, po kterém touží lidé ve Svaté zemi i na celém světě.

Hluboké znepokojení nad situaci v Pásmu Gazy vyjádřil také apoštolský nuncius v Izraeli, arcibiskup Antonio Franco. Pro agenturu SIR uvedl, že pravda i zranění jsou na obou stranách. Proto je nutná trvalá dohoda, která zabrání stále novému otvírání konfliktů. Vatikánský diplomat se vyjádřil také k probíhajícím vatikánsko-izraelským jednáním, momentálně přerušeným na dobu volební kampaně. Jak informoval nuncius Franco, dosavadní rozhovory nepřinesly uspokojivé výsledky, pokud jde o vydávání izraelských víz duchovním osobám. ?Uvidíme, jak se situace vyvine s novou vládou,? podotkl vatikánský diplomat. Vysvětlil dále, že církev nepožaduje privilegia, ale potřebuje podmínky k životu, nejen k přežívání, aby mohla sloužit společnosti, ve které je přítomnost křesťanů nutná.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.