Probíhá sympozium o Apoštolské penitencierii

13.1.2009 

Dnes a zítra probíhá ve Vatikánu akademické setkání o povaze, struktuře a funkci Apoštolské penitencierie, nejstaršího dikasteria Římské kurie. Věnovat se bude také tématu svátosti smíření. Název sympozia totiž zní: ?Apoštolská penitencierie a svátost pokání. Historie, právo, teologie a pastorační výhledy.? Jde o první setkání tohoto typu a organizuje ho tribunál penitencierie. Hovoří kardinál James Francis Stafford, nejvyšší penitenciář katolické církve:

?Jaký je pastorační význam našeho tribunálu? Proč církev ve své moudrosti vytvořila tento úřad? Proč církev vytvořila tento tribunál milosrdenství? Na to budeme odpovídat během dvou dnů setkání a rozhovorů.?

Úřad, kterému předsedáte, je nejstarším z úřadů Svatého Stolce a sahá do XII. století. A přece se dnes o významu jeho práce ví velmi málo. Proč a co se dá dělat, aby se tento pohled změnil?

?Úkolem církevní katecheze v postmoderní době je nabízet postmoderním mužům a ženám příležitost k hlubší reflexi jejich vnitřního života a k tomu, aby od Boha žádali odpuštění zneužití moci, kterou mají v rukách.?

V moderní době došlo k velkému úpadku svátosti pokání. Co lze na praktické úrovni proti této tendenci dělat?

?Musíme v našem křesťanském pohledu znovu obnovit důležitost, prioritu kontemplativního života: života ticha před Bohem, života posvátného rozhovoru s Bohem a s ostatními,?
říká americký kardinál James Francis Stafford, který od roku 2003 stojí v čele Apoštolské penitencierie.
Tribunál Apoštolské penitencierie je kompetentní v otázkách svědomí, zvláště co se týká svátosti smíření a udělování odpustků. Apoštolská penitencierie například pomáhá při formaci zpovědníků.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.