Benedikt XVI. na setkání s Neokatechumenátní cestou

10.1.2009 

Dnes vpodvečer se v bazilice sv.Petra Benedikta XVI. setkal se členy Neokatechumenátní cesty u příležitosti 40.výročí vzniku tohoto hnutí, které patří k nejpočetnějším na světě. Působí ve 120 zemích, kde má celkem 20 tisíc komunit a je přítomno ve více než 5 a půl tisíci farnostech celého světa. Hnutí Neokatechumenátní cesty má od loňského roku vlastní statuta a jako diecézní nástroj křesťanské iniciace je k dispozici místnímu biskupovi. V samotném Římě působí 500 komunit tohoto hnutí, které zde i vlastní seminář Redemptoris Mater. Vřelé přijetí připravilo Petrovu nástupci dnes v 17 hodin kolem 20 tisíc lidí. Účastníky této zvláštní audience pozdravil nejprve předseda Papežské rady pro laiky kard. Stanislaw Rylko a nechyběli samozřejmě ani odpovědní představitelé Neokatechumenátní cesty Kiko Argüello, Carmen Hernández a o.Mario Pezzi. Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

?Všechno se začalo tady před 40 lety, když při římské farnosti sv. Mučedníků Kanadských vznikly první komunity Neokatechumenátní cesty. Nezbývá než dobrořečit Pánu za duchovní plody, které byly v těchto 40 letech přijaty prostřednictvím vámi vytvořené evangelizační metody. Kolik jen svěží apoštolské energie povstalo mezi kněžími i laiky! Kolik jen mužů a žen a kolik rodin, jež se vzdálilo církevnímu společenství a opustilo praxi křesťanského života nalezlo radost víry a nadšení evangelního svědectví za pomoci vašeho hlásání a programu opětovného objevování svátosti křtu! Nedávné schválení statut ?Cesty? Papežskou radou pro laiky byla zpečetěna vážnost a přízeň, kterou Svatý stolec prokazuje dílu, které Pán vzbudil prostřednictvím vašich iniciátorů. Papež, římský biskup, vám děkuje za velkodušnou službu, kterou poskytujete evangelizaci v tomto městě a za nadšení, s nímž nešetříte při šíření křesťanského poselství v každém prostředí.

Vaše již tak zasloužilá apoštolská činnost bude tím účinnější, čím více se vynasnažíte pěstovat onu neustálou touhu po jednotě, kterou Ježíš předal apoštolům při poslední večeři. Před svým Utrpením se totiž náš Vykupitel intenzivně modlil, aby jeho učedníci byli jedno a svět tak uvěřil v Něho (srov. Jan 17,21). Tato jednota, dar Ducha svatého a nepřetržité hledání věřících činí z každého společenství živou a dobře začleněnou součást mystického Těla Kristova. Jednota Pánových učedníků patří k podstatě církve a je neodmyslitelnou podmínkou, aby její evangelizační činnost byla plodná a věrohodná. Vím o zápalu, kterým se vyznačují komunity Neokatechumenátní cesty ve více než stovce farností Říma. Povzbuzuji vás proto, abyste pokračovali ve svém nasazení a zintensivnili své přilnutí ke všem směrnicím kardinála vikáře, mého přímého spolupracovníka v pastoračním vedení této diecéze. Organické začlenění ?Cesty? do diecézní pastorace a její jednota s ostatními církevními institucemi přinese prospěch celému křesťanskému lidu a úsilí diecéze o obnovu hlásání evangelia v tomto městě se tak stane účinnější. Dnes je totiž skutečně zapotřebí rozsáhlé misijní činnosti, která spojí různé církevní instituce, které při zachování originality vlastního charismatu budou svorně usilovat o uskutečnění ?integrované pastorace?, která již přinesla významné plody. Tím že se dáte plně k dispozici službě biskupa, jak to připomínají vaše statuta, budete se moci stát příkladem pro mnohé místní církve, které právem hledí na Řím jako na vzor, na který je třeba brát ohled.

Další duchovní plod, který uzrál během těchto 40 let a za který bych chtěl poděkovat spolu s vámi Božské Prozřetelnosti, je velký počet kněží a zasvěcených osob, které Pán ve vašich komunitách vzbudil. Mnoho kněží je zapojeno ve farnostech a v dalších oblastech diecézního apoštolátu, a mnoho je také misionářů, kteří cestují po různých zemích. Všichni tak poskytují velkodušnou službu římské církvi a římská církev tak nabízí cennou službu evangelizaci celého světa!

Děkuji vám všem za službu, kterou poskytujete, ujišťuji vás svou modlitbou a ze srdce žehnám vám zde přítomným a všem komunitám Neokatechumenátní cesty přítomné ve všech částech světa.?

To byl podstatná část promluvy Benedikta XVI. na dnešním setkání se členy Neokatechumenátní cesty u příležitosti 40.výročí vzniku tohoto katolického hnutí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.