Farnost je základní organizační jednotkou italské společnosti

5.1.2009 

Při výzvách ke skromnějšímu životnímu stylu je třeba opatrnosti, abychom neuráželi nejchudší. V Itálii totiž stále přibývá těch, kdo stěží vyjdou od výplaty k výplatě. V rozhovoru pro týdeník Famiglia Cristiana o tom mluví předseda italské biskupské konference, kard. Angelo Bagnasco. Připomíná, že prohlubující se krize kreslí výraznou čáru mezi jednotlivými vrstvami společnosti. Někteří poprvé poznali, co je to bída.

Kard. Bagnasco také poznamenal, že v krizové situaci církev nezřídka zastupuje stát a zaplňuje jeho nedostatky. ?Spravujeme více než polovinu mateřských školek, organizujeme první pomoc pro nejchudší, stavíme hřiště i centra pro staré lidi,? dodává janovský arcibiskup. ?Jsme nablízko lidem a jejich konkrétním problémům,? podotýká dále. Farnost zůstává základní organizační jednotkou italské společnosti. Podle nedávného průzkumu si to myslí 91% Italů.

Ve výčtu nejdůležitějších církevních událostí minulého roku předseda italského episkopátu vyjádřil vyjádřil zármutek nad tím, že návrat předkoncilmí mše doprovázelo mnoho zbytečných polemik. ?Papež nám tím chtěl říci pouze to, že tradice se nezahazuje, že je neustále se obnovujícím živým proudem, ze kterého máme čerpat? ? řekl kard. Bagnasco v rozhovoru pro týdeník Famiglia Cristiana.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.