V EU nejsou důležité formy spolupráce, ale její obsah

3.1.2009 

Předseda Rady biskupských konferencí Evropy ostřihomský arcibiskup kard. Peter Erdö hovoří o vyhlídkách Evropy v tomto začínajícím novém roce:

?V první řadě bych rád řekl, že Evropa je větší než velká politická struktura Unie, protože sahá až k Uralu, zahrnuje také regiony, které nejsou součástí Evropské unie. A z dalšího hlediska vzato: pro nás patrně není tím nejdůležitějším bodem forma spolupráce mezi evropskými zeměmi, nýbrž obsah. Chci říci, že posílení struktur je zajisté důležité, ale je třeba se ptát, co bychom měli dělat. Je absolutně nezbytné jasně nahlížet některé obecné, lidské hodnoty, které v Evropě umožňují lidštější život. Mezi těmito hodnotami bych podtrhnul život a rodinu, protože žádná struktura nemůže napomáhat společnému soužití bez respektu k lidskému životu a bez rodiny.

Prohlubuje se ekonomická krize a zde se nejedná jenom o otázku jedné nebo několika etických norem, nýbrž o samotný kontakt lidského jednání s objektivní realitou. Musíme žít zasazeni v realitě, v potřebách, které tato realita zahrnuje. Nestačí jenom přání, touhy, sny a naše mínění. A stejně tak i hodnoty. Hodnoty lidského života nejsou rovny těm, které je možné vyjádřit různými částkami peněz. Pokud si společnost cení jenom to, co má nějakou cenu, vyjádřitelnou určitou sumou, pak zapomíná na mnohé základní věci, jako je právě lidský život a také zdraví životního prostředí. Není snadné si těchto hodnot vážit. Není snadné např. dát správnou váhu důvěře mezi lidmi. Toto jsou opravdu veliké hodnoty, kterým povrchní ekonomické vidění nemůže porozumět. Je proto třeba rozšiřovat horizonty. Domnívám se, že tato finanční či bankovní krize je pouze jedním z příznaků mnohem hlubší změny.

Křesťan v této situaci musí především umět přijmout také osobní oběti, aby mohl pomáhat bezprostředně a osobně těm, kteří to potřebují, a také vydávat svědectví o svém přesvědčení otevřeně a beze strachu z nějakého - možná opačného - veřejného mínění, když se jedná např. o život, o rodinu a další základní dobra celého lidstva.?

Říká kard. Peter Erdö.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.