Příští setkání Taizé v polské Poznani

2.1.2009 

Mladí lidé shromáždění v Bruselu na setkání pořádaném komunitou z Taizé přivítali nový rok modlitbou za mír ve světě. Jako konkrétním gesto solidarity s pronásledovanými křesťany mohli účastníci setkání podpořit tisk milionu Biblí v čínštině.

Silvestrovský večer zahájila meditace br. Aloise o Boží lásce, kterou je třeba hledat v setkání s Kristem. V závěru ohlásil, že místem konání další etapy ?Pouti důvěry na zemi,? jak jsou novoroční setkání Taizé tradičně nadepsána, bude polská Poznaň.

Poznaň čekala na toto ohlášení šest let, řekl Vatikánskému rozhlasu tamní arcibiskup, Stanisław Gądecki. V setkání vidí lék na zploštění života do horizontálního rozměru:

?V Taizé jsem byl už před třiceti lety. Zažil jsem úplné počátky tohoto hnutí, ještě dřív, než začalo organizovat evropská setkání, není to tedy pro mě novinka. Smysl vidím v tom, že ti mladí rozumějí potřebě ztišit se uprostřed dnešního shonu. Rozumějí významu kontemplace a z ní plynoucího pokoje, a také možnosti zakládat společenství, které má jiné kořeny, než jen ty křehké, lidské,? říká poznaňský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.