Neklesat na mysli a obnovit vlastní závazky

1.1.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Jsem rád, že tento první den roku, se mohu obrátit k vám, kteří jste se sešli na náměstí sv. Petra, a k těm, kteří jsou s námi spojeni rozhlasem a televizí, a vyjádřit vám vroucí přání pokoje a všeho dobra. Křesťanská víra takříkajíc dělá toto přání ?věrohodným?, protože jej ukotvuje v události, kterou v těchto dnech slavíme: Vtělení Božího Slova, narozeného z Panny Marie. Vlastně jenom s Pánovou milostí můžeme účinně vždy znovu doufat, že budoucnost bude lepší než minulost. Nejde tedy o důvěru v nějaký příznivější osud nebo v moderní techniky trhu a financování, ale o snahu stát se trochu lepšími a odpovědnějšími, abychom mohli počítat s Pánovou laskavostí. A to je možné vždy, protože ?Bůh k nám promluvil skrze svého Syna? (Žid 1,2) a neustále k nám mluví hlásáním evangelia a hlasem našeho svědomí. V Ježíši Kristu byla všem lidem ukázána cesta spásy, která je především duchovním vykoupením, ale zasahuje celého člověka, včetně jeho sociální a dějinné dimenze.

Proto církev, která slaví božské Mateřství Panny Marie a zároveň, více jak 40 let i Světový den míru, ukazuje dnes všem Ježíše Krista jako Knížete pokoje. Podle tradice, kterou zahájil Boží služebník papež Pavel VI., napsal jsem k této příležitosti zvláštní poselství a za jeho téma jsem zvolil ?Vytvářet mír bojem proti chudobě?. Rád bych tak znovu navázal dialog s představiteli států a mezinárodních organizací a nabídnul vklad katolické církve do prosazování světového řádu, hodného člověka. Na počátku nového roku je mým prvním cílem právě výzva ke všem, vládnoucím i prostým občanům, aby neklesali na mysli před těžkostmi a selháními, ale obnovili své závazky. V druhé polovině roku 2008 nastala ekonomická krize obrovských dimenzí. Tuto krizi je třeba vyložit z hloubi jako vážný příznak, který vyžaduje přistoupit k řešení příčin. Nestačí ? jak by řekl Ježíš ? dávat nové záplaty na staré šaty (srov. Mk 2,21). Postavit chudé na první místo znamená přejít s rozhodností ke globální solidaritě, kterou Jan Pavel II. označil za nezbytnou, sladit potenciály trhu i občanské společnosti v trvalém respektování zákonnosti a neustále směřovat k obecnému dobru.

Ježíš Kristus neorganizoval kampaně proti chudobě, ale hlásal chudým evangelium úplného vysvobození z morální i materiální bídy. Totéž činí církev svým nepřetržitým dílem evangelizace a podpory lidství. Vzývejme Pannu Marii, Matku Boží, aby pomáhala všem lidem společně kráčet cestou pokoje.

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.