Vatikánský tiskový mluvčí o perspektivách příštího roku

30.12.2008 

O perspektivách nadcházejícího kalendářního roku pontifikátu Benedikta XVI. hovoří tiskový mluvčí Svatého stolce O.Federico Lombardi:

?Situace v Indii a z určitého hlediska také na Středním Východě vykazují, že v dnešním světě, bohužel, vystupuje stále silněji fenomén fundamentalismu, který se projevuje oslabováním respektu vůči náboženské víře druhých a používáním násilí proti nim. Je to problém velmi závažný. Na Středním Východě dochází k něčemu podobnému: Skutečnost, že tolik křesťanů je nuceno odcházet do emigrace nebo jsou jim vnuceny velmi obtížné podmínky k životu, je znamením toho, že civilizační rovnováha a vzájemné soužití, které tam ? byť v různých situacích - trvaly celá staletí, jsou dnes otřeseny. Pro nás věřící je jedním z nejdramatičtějších faktů dneška to, že jméno Boží, jakož i náboženství samotné tvoří pozadí spíše sporů či rovnou násilí nežli harmonie, lásky a přínosu k budování mírumilovné civilizace. Toho bychom si měli být vědomi a nikdy to neztrácet ze zřetele, jak nám to Benedikt XVI. také nezřídka připomíná.

Příští rok se má konat několik zahraničních apoštolských cest, ale je zřejmé, že pokud jde např. o Svatou zemi, jsou mnohá očekávání stále nejistá. Jistým cílem však zůstává pozornost upřená na Afriku, kam se Svatý otec vydá v březnu, konkrétně do Kamerunu a Angoly. Utrpení národů Afriky jsou obrovská, dochází k úděsným masakrům chudých, hladomorům a epidemiím jako např. v těchto dnech v Zimbabwe. Musíme si klást otázku, co udělat, aby tyto hraniční, dramatické situace byly překonány, ale zejména se ptát na to, jak by kontinent s tak obrovskými materiálními a především lidskými zdroji mohl přispět k civilizačnímu pokroku ve světě a církvi dneška i zítřka. Papež nám svým nasazením dá příklad a my všichni bychom měli v příštím roce upřít své zraky k tomuto kontinentu.?

Říká tiskový mluvčí Svatého stolce O.Federico Lombardi

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.