V Bruselu pořádá komunita Taizé setkání mládeže

22.12.2008 

Papež zaslal poselství mládeži, která se chystá sejít v Bruselu na setkání, pořádaném každoročně na přelomu roku komunitou v Taize. Letošním tématem je ?Budovat Evropu důvěry?. V poselství, jež nese podpis kardinála Bertoneho, se papež mladým lidem vzkazuje: ?Bůh potřebuje vaši víru, vaši kreativitu, vašeho iniciativního ducha?.
O přípravách na letošní setkání mladých v Bruselu hovoří převor komunity v Taize bratr Alois:

?Byla to příprava velmi důkladná, někteří bratři byli v Bruselu celý rok, aby je v tamějších farnostech připravili. Snažíme se hledat způsoby, jak by dnes mladí mohli vyjádřit svou víru a žít tak církevní společenství. Hledáme pro to vhodné nové formy.?

Letošní setkání následuje po podzimním setkání mládeže v Nairobi a v Bruselu bude zveřejněn dopis, který jste připravil právě v Keni..

?Byla to pro nás velmi důležitá pouť. Mohli bychom ji nazvat poutí důvěry v Afriku, a také v Keňu, kde letos došlo k četným násilnostem. Přijetí, které nám Afričané připravili, bylo jako zázrak. Přišlo tam 7 tisíc mladých z různých zemí, z různých etnických skupin. Bylo to opravdu velké znamení smíření a výraz toho, že mladí hledají pokoj. Někteří přišli také z Konga, z Gomy a Bukawu, a cestovali spolu s mládeží ze Rwandy. Byl to velmi výmluvné znamení míru.?

My se skoro vždycky vracíme do našeho negativního světa, zejména tak, jak se jeví z médií? Jak se z vašeho pohledu a stálého kontaktu s mládeží jeví svět vám?

?Ano, bylo tomu tak už při Narození Páně, když se Kristus narodil, svět byl zmítán násilím a nedostávalo se míru. Musíme se naučit dívat se na svět tak, jak na něj hledí Bůh, a pak uvidíme mnohá znamení naděje a spoustu lidí, kteří dělají vše pro to, aby nastal pokoj.?

Říká převor ekumenické komunity v Taize, bratr Alois.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.