Zapomene-li se, kdo je člověk, kompozice lidských práv se rozsype

16.12.2008 

Jméno matky Terezy z Kalkaty nese první Evropská cena pro život, která se bude udělovat zítra v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cena obdrží in memoriam profesor Jérome Lejeune (1926-1994), jeden z otců moderní genetiky a vášnivý obránce života. Prof. Lejeune byl krátce před smrtí v roce 1994 jmenován prvním předsedou Papežské akademie pro život a v roce 2007 byl zahájen jeho beatifikační proces.
Předání ceny doprovází symposia probíhající v těchto dnech v Dachau a ve Štrasburku. U našeho mikrofonu je Carlo Casini, italský poslanec Evropského parlamentu a předseda italského Hnutí pro život:

?Celá řada cen se uděluje v oblasti žurnalistiky, kinematografie, v přírodních vědách a za mnoho dalších věcí, ale nikdo nemyslí na službu životu, přestože jde o mimořádně důležitou věc. Předáváme tuto cenu v okamžiku, kdy se v celém světě slaví 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv. Bohužel negativní odchylky Lidských práv souvisí s mnoha omyly, ale nikdo neřekne nahlas, že primární potíž spočívá ve ztrátě přesného vědomí, kdo je člověk. Že totiž člověk zůstává stále člověkem, od početí až do přirozené smrti. Pokud nerozeznáváme základní předmět Lidských práv, celá jejich kompozice se rozsýpá.?

- říká italský poslanec Evropského parlamentu a předseda italského Hnutí pro život, Carlo Casini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.