Benedikt XVI. se setkal s předsedou hnutí Comunione e liberazione

15.12.2008 

Svatý otec Benedikt XVI. dnes přijal don Juliána Carrona, předsedu italského Bratrstva Comunione e Liberazione, jednoho nejrozšířenějších katolických církevních hnutí. Po skončení audience poskytl Don Carrone Vatikánskému rozhlasu rozhovor, ve kterém odpovídal nejprve na otázku po významu dnešní audience:

?Rok poté co se na náměstí sv. Petra papež setkal s celým hnutím, jsme požádali o audienci, abychom mu mohli povědět o tom, co se událo, a sdílet spolu s ním plody loňského setkání.?

Je známo, že Joseph Ratzinger a později Benedikt XVI. udržoval vztahy s hnutím Comunione e Liberazione a konkrétně s jeho zakladatelem donem Giussanim. Stačí jen pomyslet na časopis ?Communio?. To pro Vás má, samozřejmě význam..

?Absolutně! Pro naše hnutí bylo velice podstatné, že don Giussani se stýkal s bývalým kardinálem Ratzingerem. Tím spíše dnes cítíme, že jeho magisterium je pro naše hnutí rozhodující. Jsme stále velmi pozorní k tomu, co papež říká, abychom se na své cestě mohli orientovat.?

Hnutí Comunione e Liberazione působí zejména v oblasti evangelizace světa kultury?

?Dáváme pozor na všechno, co říká papež o kulturní přítomnosti víry. Nesmírně si vážíme kromě velkolepé přednášky v Řeznu i jeho nedávné promluvy v Paříži k lidem ze světa kultury a v celém našem hnutí je šíříme. Snažíme se tyto přednášky prezentovat všude. Šíříme tuto dokonalost kultury, která se rodí z příslušnosti ke křesťanské zkušenosti a která je schopna dát zrod humanismu s otevřenou racionalitou, jako to bez ustání činí Papež?.

Téma vašeho posledního meetingu v Rimini znělo ?Být protagonisty nebo nikým? To je zvláště významné během adventu, kdy Někoho očekáváme, Někoho, kdo změní život každého člověka?

?Absolutně! Pro nás je to rozhodující, protože právě setkání s jediným protagonistou dějin činí z lidí protagonisty, jinak jsme zavaleni, strženi proudem okolností, ideologií, svými myšlenkami, svými city. Setkání s Kristem, který ? podle oblíbeného výrazu dona Giussaniho ? je magnetem veškerého bytí, všech citů, celého rozumu, opravdu a jedině může z člověka učinit protagonistu života, a proto přinést skutečný vklad do obnovy společnosti, do nového humanismu.?

Říké don Julián Carrón, předseda hnutí Comunione e liberazione, po své dnešní návštěvě u papeže.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.