Zemřel americký kardinál Avery Dulles

13.12.2008 

V New Yorku včera zemřel devadesátiletý kardinál Avery Dulles. Soustrastný telegram arcibiskupovi New Yorku, kardinálu Edwardu Eganovi zaslal také Benedikt XVI. Ocenil v něm službu kněze a teologa zesnulého kardinála. ?Modlím se, aby jeho přesvědčivé osobní svědectví o harmonii víry a rozumu i nadále pomáhalo k obracení myslí a srdcí.? - stojí v telegramu.

Kardinál Avery Dulles se narodil 24.srpna 1918 v Auburnu ve Spojených státech amerických. Vyrostl v protestantské rodině. Ve 22 letech, během svých studií na Harvardské univerzitě, konvertoval do katolické církve. Sloužil v námořnictvu Spojených států. Ve 28 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova a 16. června 1956 byl vysvěcen na kněze. Doktorát z teologie obdržel na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě. V poslední době přednášel na téma ?náboženství a společnost? na Fordham University v New Yorku. Teologii dříve vyučoval také na Woodstock College a na Catholic University of America a jako hostující profesor také na mnoha jiných institutech. Kardinálem ho jmenoval Jan Pavel II. na konzistoři 21. února 2001.
Napsal 21 knih a přes 650 článků. Byl předsedou Americké katolické teologické společnosti a Americké teologické společnosti. Byl poradcem americké biskupské komise pro nauku víry a členem Mezinárodní teologické komise. Významý byl jeho přínos na poli dialogu mezi lutherány a římsko-katolickou církví. Ten na internetových stránkách americké biskupské konference připomněl také její předseda chicagský kardinál Francis George, který život kardinála Dullese srovnává s životem kardinála Johna Henryho Newmana.
S úmrtím kardinála Dullese má nyní kardinálský sbor 190 členů, z nichž 116 má právo volit papeže.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.