Nový dokument o bioetice Dignitas personae dnes zveřejněn

12.12.2008 

Kongregace pro nauku víry dnes vydala nový dokument týkající se některých bioetických otázek. Instrukce Dignitas personae navazuje na dvacet let starý dokument Donum vitae, který nabídl dvě základní kriteria morálního hodnocení zákroků na embryích a forem umělého oplodnění. Prvním kriteriem je nepodmíněný respekt k lidské bytosti už od jejího početí, a druhým je původní předávání života v manželství. Důvod vzniku nového dokumentu o bioetice vysvětluje sekretář Kongregace pro nauku víry, mons. Ladaria:

?Za posledních 20 let udělala biomedicína velký pokrok. Dospěla k lepšímu poznání biologické struktury člověka a procesu jeho vývoje. Nové technologie na jednu stranu otevírají nové, dosud nepoznané, terapeutické perspektivy, jako například léčbu neplodnosti nebo využití dospělých kmenových buňek. Na druhou stranu vyvolávají vážné antropologické a etické otázky, pokud pomyslíme například na zmrazování embryí, selekci, na ničení tisíců a tisíců embrií, pokusy o klonování člověka, výzkum embryonálních kmenových buňek a tak dále. Tato témata dnes nezajímají jen některé lékaře a vědce, ale šíří se ve sdělovacích prostředcích. Vyvolávají očekávání a pochybnosti ve stále větší části veřejného mínění a někdy vyžadují rozhodnutí ze strany zákonodárců. Už v roce 2002 rozhodla Kongregace pro nauku víry zahájit hlubší studium týkající se těcho nových bioetických otázek a které by přineslo zaktualizování Donum vitae, které vyšlo v roce 1987, tedy před 21 ledna lety.?

A co si Dignitas personae klade za cíl?

?Instrukce chce především podpořit formaci svědomí, tak to sama o sobě říká, a to na poli, které se týká nejen některých biomedicínských technologií, protože ty pak mají přímý vliv na pojetí lidského života a na nezastupitelnou roli manželství při předávání života. Magisterium se tímto dokumentem nechce vměšovat do lékařské vědy jako takové, ale povolává zainteresované k etické a sociální zodpovědnosti svých skutků. Dokument chce povzbudit biomedicínský výzkum, aby skutečně respektoval důstojnost každé lidské osoby. Církev se snaží chránit všechny slabé na světě a k nim patří všechny ještě nenarozené lidské bytosti.? - říká k novému dokumentu o bioetice sekretář Kongregace pro nauku víry, mons. Ladaria. Instrukci Dignitas personae vydala zmiňovaná kongregace a proto jako takový patří k domumentům řádného magisteria závazným pro všechny katolické věřící.

Neoficiální pracovní překlad dokumentu najdete ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.