Zimbabwe zachvacuje epidemie cholery

6.12.2008 

Epidemie cholery zachvátila už celé Zimbabwe. Údaje zveřejněné Světovou zdravotnickou organizací mluví o 565 obětích na životech a 12 tisících případů onemocnění. Počet lidí bezprostředně ohrožených nemocí se odhaduje na 300 tisíc. nejdramatičtější situace je ve městě Bulawayo, kde selhala kanalizace. Nakažené splašky tečou po ulicích a ohrožují pitnou vodu. Bezradnost místní správy je tak velká, že hlavní iniciativu musely převzít křesťanské charitativní organizace. Informují vládu a občany o aktuální situaci, vytvářejí záchranné týmy a rozdávají tablety pro dezinfekci vody a filtry.
Situace v Zimbabwe je o to složitější, že epidemii cholery doprovází těžká politická a hospodářská krize. Vzhledem k ohromné výšce inflace vyzvali katoličtí biskupové zaměstnavatele, aby vypláceli odměny v produktech první potřeby. U našeho mikrofonu je kard. Javier Lozano Barragán, předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotnictví:

?Vyhlídka na život je v Zimbabwe asi tak 30 let, protože chybí léky i lékařské služby, ošetřovatelé a všechno, co se týká zdravotnictví. Veřejné nemocnice a kliniky byly zavřeny. Smrt se šíří ohromnou rychlostí. Jediná porodnice v hlavním městě byla uzavřena. Vzhledem k této beznadějné situaci našich bratří v Zimbabwe naše Papežská rada, která má nadaci nazvanou ?Milosrdný Samaritán? pro nemocné Aids, věnovala této zemi prostřednictvím nuncia 10 tisíc dolarů. Asi je to jen kapka v oceánu, ale je to aspoň něco, protože nejsme boháči. Nuncius předá tuto malou sumu katolickým zdravotním zařízením, aby ji investovali do nejnaléhavější pomoci.?

- říká kard. Javier Lozano Barragán.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.