Mešita jako místo modlitby nebo propagandy?

6.12.2008 

Zatčení dvou islámských fundamentalistů, kteří na Vánoce plánovali útok na milánský Dóm, vyvolalo v Itálii debatu o mešitách a islámských kulturních centrech. Pravicová Lega Nord prosazuje pozastavení stavby muslimských shromaždišť s tím, že lze těžko rozlišit místo kultu od místa hlásání svaté války a podpory terorismu. Romilda Ferrauto požádala o komentář k situaci kardinála Jean-Louis Taurana, předsedu papežské rady pro mezináboženský dialog:

?Jak je známo, právo na místo kultu se odvíjí přímo z práva na náboženskou svobodu, jak o tom mluví všechny deklarace mezinárodního práva. Je to právo, které se týká všech náboženských komunit, ať jsou kdekoliv. Nazývá se ?svoboda kultu? a je zároveň právem na místo kultu. Druhá věc je, že stavba nového místa kultu musí odpovídat reálné potřebě zainteresované náboženské komunity. Platí to také pro výběr místa a jeho dimenze. Jde o to, aby budova kultu nepředstavovala provokaci jiných náboženských komunit, zejména s ohledem na většinovou komunitu. Proto je například záhodno, aby místa kultu respektovala jistý odstup mezi sebou, i z praktických důvodů. Považuji také za důležité, aby místo kultu zůstalo domem modlitby, nesmí se stávat centrem ideologické propagandy, z něhož se šíří fanatismus a nenávist. A konečně, je třeba požadovat transparentnost pokud jde o financování staveb a správy kultovních míst. Myslím, že všechny tyto věci musí být zvažovány společně, aby se předešlo obávaným úchylkám.?

Co mají dělat veřejné autority, aby ověřily, že tato místa kultu nejsou centra propagandy?

?Myslím, že důležitý je dialog, dialog upřímný a transparentní. Je třeba připomínat, že ve všech mezinárodních konvencí, které mluví o svobodě náboženství, nikdy nechybí klauzule, která počítá s politickou autoritou, s autoritou státu, který má povinnost ověřovat, zda náboženská svoboda praktikovaná určitou komunitou neohrožuje svobodu jiných komunit, aby byla vždy zaručena bezpečnost a veřejný pořádek.?

Řekl pro Vatikánský rozhlas kard. Jean-Louis Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.