Adventní kázání O. Cantalamessy

5.12.2008 

O. Raniero Cantalamessa přednesl ve vatikánské kapli Redemptoris Mater adventní kázání pro Papeže a římskou kurii. V první ze tří adventních meditací kazatel papežského domu ukázal obrácení sv. Pavla, jako vzor pravé evangelijní konverze. Pavel univerzálním způsobem formuloval poselství, které Ježíš vyjádřil jazykem obrazů a podobenství:

?Ježíš zahájil své kázání slovy: Čas se naplnil a přiblížilo se království Boží. Čiňte pokání a věřte evangeliu.? (Mk 1,15) Těmito slovy už on učil o ospravedlnění skrze víru. Před ním obrácení znamenalo ?návrat zpátky?, znamná návrat k porušené smlouvě skrze dodržování zákona. ?obraťe se ke mně..., vratťe se ze své zvrácené cesty,? říká Bůh u proroků (Zach 1,3-4; Jer 8,4-5). Konverze tedy má primárně asketický, morální a postní význam a uskutečňuje se změnou jednání. Obrácení je vnímáno jako podmínka spásy, jeho smysl je: obraťte se a budete zachráněni, obraťte se a přijde k vám spása. Převážně v tento smysl má slovo obrácení také na rtech Jana Křtitele (srov. Lk 3,4-6). V Ježíšových ústech ale morální význam ustupuje do druhého plánu ve prospěch nového, dosud neznámého. ... Obrácení už neznamná návrat zpět, k dávné smlouvě a k dodržování zákona, nýbrž znamená skok dopředu, vstup do nové smlouvy, potvrzení Království, které se zjevilo a do něhož máme přístup skrze víru. ?Obraťte se a věřte? neznamená dvě různé věci, ale jedinou: obraťte se a tedy věřte; obraťte se uvěřivše.?

O. Cantalamessa varoval také před nebezpečím zastavit se pouze u Pavlova učení. ?Pavel nechce být jen zimním sluncem, které svítí, ale nehřeje. Zřejmým cílem jeho listů je vést čtenáře nejen k poznání, ale také k lásce a nadšení pro Krista,? řekl v prvním adventním kázání P. Raniero Cantalamessa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.