Zemřel moskevský patriarcha Alexij II.

5.12.2008 

Po dlouhé nemoci ve věku nedožitých 80 let zemřel dnes ráno moskevský patriarcha Alexij II. Oznámila to ruská tisková agentura Itar-TASS s odvoláním na mluvčího patriarchova úřadu v Moskvě.
Alexij II. se narodil v roce 1929 jako Alexej Michailovič Ridiger v estonském Tallinu, kam jeho otec, rovněž pravoslavný duchovní, emigroval z Petrohradu. Teologii vystudoval v tehdejším Leningradě a v roce 1950 obdržel jáhenské svěcení. V roce 1961 se stal biskupem v Tallinu, o sedm let později metropolitou. V roce 1990, po smrti patriarchy Pimena I., se stal patriarchou ruské pravoslavné církve. Zemřel ve své rezidenci v Peredelkinu nedaleko Moskvy.
Synodu ruské pravoslavné církve zaslal soustrastný telegram Benedikt XVI. Ujistil v něm o svých modlitbách za zesnulého a připomněl jeho úsilí o obnovu církve po dlouhém období útlaku, během něhož množství svědků křesťanské víry zemřelo mučednickou smrtí. Vyzdvihl také nasazení o spolupráci mezi katolíky a pravoslavnými a obranu lidských a evangelních hodnot.
Také předseda papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper v soustrastném telegramu připomněl, že patriarcha Alexij stanul v čele ruského pravoslaví v období velkých změn a jeho vedení církvi pomohlo čelit tomuto přechodu ze sovětské éry do současnosti. Telegram také zaslal vatikánský státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.