Biskupové Chile u Benedikta XVI.

4.12.2008 

?Péči o hluboký vnitřní život doporučil 31 chilským biskupům Benedikt XVI. ve své promluvě na zakončení jejich návštěvy ad limina. Papež připomněl že nejlepší pastorační nápady uzrávají při modlitbě. Navázal přitom na pastorační směrnice chilského episkopátu, připravené na nejbližší čtyři roky, v nichž je kladen důraz na radost a misionářské vzepětí, jimiž se má vyznačovat věřící, vyznávající Krista.

?Toto velké evangelní předsevzetí, které velkodušně uskutečňujete, vyžaduje od všech zvláštní úsilí, očištění a lásku. Dobře víte, že dnešní člověk naléhavě potřebuje příklady skutečně důsledného evangelního života. Proto je svatost všech členů církve, a zejména jeho pastýřů, jedním z nejcennějších darů, které můžete svým bratřím dát. Mnozí svatí a blahoslavení vaší vlasti svým krásným svědectvím víry a nasazením ve službě bratřím, představují poklad nejen pro katolickou církev, ale pro celou chilskou společnost. Pamatujte na ně a neúnavně hlásejte všeobecné povolání ke svatosti.?

Papež dále zdůraznil, že kněží by mezi svými četnými závazky měli vždycky klást na první místo modlitbu a Eucharistii, a poukázal také na potřebu stále lepší intelektuální a duchovní formace kandidátů kněžství. Věřícím je třeba poskytovat odpovídající výchovu k víře a těsný kontakt s Božím Slovem. Celé společenství potřebuje světlo víry, zejména svět kultury, vědy a politiky. Benedikt XVI. dále zdůraznil, že je třeba prosazovat rodinu, založenou na manželství, zajišťovat spravedlivé pracovní podmínky, pečovat o ochranu životního prostředí a lidského života a zastávat se práv rodičů na mravní výchovu svých dětí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.