Beatifikace na Kubě

1.12.2008 

V Camagüey na Kubě byl minulou sobotu (29. listopadu) blahořečen José Olallo Valdés z řádu milosrdných bratří. Beatifikačním oslavám předsedal z papežského pověření emeritní prefekt Kongregace pro svatořečení, kard. José Saraiva Martins.
Bratr José zemřel v roce 1889 a je teprve druhým beatifikovaným Kubáncem a dokonce prvním vyznavačem a prvním, jehož beatifikace proběhla na Kubě. Absolutní prvenství má mladý kubánský augustinián, jáhem José López Pitera, zastřelený ve Španělsku v roce 1936. Beatifikován byl 28. října 2007 na Svatopetrském náměstí v Římě mezi 498 španělskými mučedníky z pronásledování křesťanů za španělské občanské války ve 30. letech minulého století.

?Bratr Olallo Valdés měl opravdu nezvyklý život? ? řekl Vatikánskému rozhlasu br. Donatus Forkan, generální představený milosrdných bratří. Připomněl, že nový blahoslavený vstoupil do špitálního řádu sv. Jana z Boha ještě před dvacátým rokem života. Do společenství při nemocnici v Camagüey patřil přes 54 let. Nikdy neopustil nemocnici a její pacienty, s vyjímkou jediné noci, kdy k tomu byl přinucen. Bylo to nelehké období války se španělským vojskem, s níž se pojilo náboženské pronásledování. Řeholníci opouštěli své komunity. ?José zůstal v nemocniční komunitě jen s jediným spolubratrem. Když ten zemřel, pracoval asi 10 let ve špitálu sám, pečoval o nemocné a raněné. Působil také jako vyjednavač mezi civilním obyvatelstvem a vojáky, bez ohledu na neustálé nebezpečí. Pečoval o oběti války a vězně. Stal se příkladem pro celou církev. Může být inspirací pro život každého z nás. Dodává nám odvahu a naději do budoucna? ? řekl generální představený milosrdných bratří.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.