Sv.Pavel po konverzi neodstranil ze svého života to, co bylo dobré.

29.11.2008 

Skupinu seminaristů a jejich formátorů přijal Benedikt XVI. na audienci dnes dopoledne. Při příležitosti stého výročí založení svých seminářů do Vatikánu připutovali bohoslovci z regionů Marche, Puglie a Abruzzo. Svatý otec ve své promluvě ocenil úsilí generací kněží, kteří v nich studovali. ?Mnozí z nich dnes působí na různých místech lokální církve, v misii ad gentes a v jiných službách univerzální cíkve, někteří z nich byli povoláni v církvi na místa s vysokou zodpovědností,? připomněl.

?Mezi hlavní úkoly kněží patří rozsévat na poli světa plnými hrstmi Slovo Boží, které se, tak jako zrno z evangelního podobenství, zdá být velmi malé, ale když vyklíčí, stane se z něj velký keř a nese hojnost plodů. Boží Slovo, které jste povoláni plnými hrstmi zasévat a které přináší věčný život, je Kristus sám. On sám může změnit lidské srdce a obnovit svět.?

Cítí ale ještě dnešní člověk potřebu Krista a jeho poselství spásy, ptá se papež a odpovídá; v současném společenském kontextu se jistá kultura snaží ukázat lidstvo jako soběstačné, chtějící realizovat své plány samotné (...) vyloučit Boha ze svých rozhodnutí. Klima je poznamenané racionalizmem uzavřeným do sebe, který považuje technické vědy za jediný model poznání, a vše ostatní za subjektivní. V důsledku toho také hrozí, že náboženská zkušenost bude považována jen za subjektivní volbu, nepodstatnou pro život. Dnes je jistě z těchto i dalších důvodů obtížnější uvěřit, přijmout Pravdu, kterou je Kristus a nasadit vlastní bytí pro evangelium.

?Nicméně, jak ukazuje každodenní zpravodajství, dnešní člověk se při hledání jistot a v touze po pevných opěrných bodech, často zdá být ztracený a obává se budoucnosti. Člověk třetího milénia, tak jako lidé ostatních epoch, potřebuje Boha a hledá ho, aniž si to uvědomuje.?

Je úkolem křesťanů a především kněží na tuto hlubokou touhu lidského srdce odpovídat, zdůraznil Svatý otec a připomněl, že roky formace v semináři jsou především lety soustavného hledání osobního vztahu s Kristem, zakoušením Jeho lásky, která se čerpá skrze modlitbu a v kontaktu s Písmem Svatým. Inspirací může být svatý Pavel, který po obrácení u Damašku neodstranil ze svého života to, co bylo dobré, totiž znalost Tóry, ale konverze mu umožnila moudrost a pravdu Zákona a Proroků interpretovat novým způsobem, stát se schopným dialogu se všemi a tak následovat příkladu božského Mistra.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.