Haydnova mše ve Vatikánské bazilice

27.11.2008 

Eucharistickou slavnost s doprovodem Haydnovy Harmoniemesse a dvou Mozartových skladeb celebroval včera v podvečer v Bazilice sv. Petra kard. Angelo Comastri, papežský generální vikář pro Vatikánský městský stát. Slavnostní liturgie byla součástí VII. festivalu sakrální hudby a umění. Skladby provedl Youth Orchestra of the Americas pod vedením Helmutha Rillinga. Ten pro Vatikánský rozhlas řekl:

?Haydn a Mozart jsou skladatelé velké tradice 17. století, a to, co ve své sakrální hudbě vyjadřují je především velká a hluboká radost ? ne povrchní. A jsem si jist, že ji přenesli na mnoho posluchačů v Bazilice.?

Svatý otec Benedikt XVI. označil hudbu za univerzální jazyk krásy, který je s to sjednocovat lidi dobré vůle na zemi a vést je k pozvednutí zraku vzhůru. Co si o tom myslíte vy?

?Myslím, že to vyjadřují především sami hudebníci, kteří se hudbě věnují. Mezi sólisty tady máme například mezinárodní kvarteto. Hudba je spojuje, pocházejí z celého světa, ale spojila je láska k sakrální hudbě.? ? říká Helmuth Rilling, německý odborník na barokní hudbu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.