Rabíni zrušili Den dialogu mezi Židy a katolíky

21.11.2008 

Den dialogu mezi Židy a katolíky, plánovaný na 17. ledna příštího roku, byl zrušen a Židé místo něj oslaví Den židovství. Oznámil to předseda Shromáždění italských rabínů, Giuseppe Laras. Prohlásil, že důvodem je otázka modlitby za Židy v liturgii Velkého pátku. Ta byla kvůli protestům, které následovali po zveřejnění Motu proprio Summorum Pontificum, dokonce přeformulována a nyní obsahuje prosbu, aby Bůh ?osvítil? srdce Židů ?aby uznali Ježíše Krista jako Spasitele všech lidí.?
Rozhodnutí zrušit Den dialogu komentuje mons. Vincenzo Paglia, předseda komise pro ekumenismus a dialog při konferenci italských biskupů:

?Samozřejmě, že toto rozhodnutí přijaté shromážděním rabínů, je bolestné. Už několik měsíců jsem s rabínem Larasem v kontaktu právě kvůli tomuto problému. Tahle invokace ?aby osvítil jejich srdce, aby uznali Ježíše Krista jako Spasitele všech lidí? nechává v Pánových rukách Jak a Kdy, v eschatologické perspektive, se tak stane. V tomto smyslu je, myslím, otázka vyřešena.?

Rabín Laras nicméně potvrdil, že dialog i přesto musí pokračovat dál. Biskup Paglia uvedl, že je mnoho důvodů proto být si velmi blízko, například společný boj proti jakékoliv formě antisemitismu a obrana společného teologického a mravního dědictví.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.