Konference o ?Konvenci o nehumáních zbraních? pro oblast Středomoří a Blízkého východu

20.11.2008 

V hlavním městě Maroka probíhá konference o ?Konvenci o nehumáních zbraních? pro oblast Středomoří a Blízkého východu. Dvoudenního zasedání se účastní zástupci 14 zemí, OSN a různých regionálních organizací. Hovoří se o přistoupení některých zemí k dohodě, jejíž oficiální název zní ?Úmluva o zákazu nebo omezení použití některých konvenčních zbraní, které mohou způsobovat nadměrné utrpení nebo mít nerozlišující účinky.?
Tato dohoda byla uzavřena v roce 1980 jako ?zastřešující? dohoda, ke které jsou dodatečně připojovány další dohody ve formě protokolů. Do dnešní doby jich k ní bylo dohodnuto pět. Týkají se nejistitelných střepin, použití min a nástrah, zápalných a oslepujících laserových zbraní a nevybuchlých zbytků z válek.
Do dnes dohodu podepsalo 108 zemí. Mezi 14 zeměmi, které se účastní probíhající konference je Alžírsko, Saudská Arábie, Bahrajn, Egypt, Spojené Arabské Emiráty, Írán, Irák, Jordánsko, Kuvajt, Libanon, Libye, Maroko, Sýrie a Tunisko. Dále je v Rabatu zastoupena Evropská unie, Spojené národy, Arabská liga a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.