Benedikt XVI.: kontemplativní kláštery indikují to, co je podstatné

20.11.2008 

?Kláštery indikují světu to nejpodstatnější: potřebu hledat Krista a neupřednostňovat nic jiného než lásku k němu? ? řekl dnes Benedikt XVI. na setkání se členy vatikánské Kongregace pro zasvěcený život, kteří se pod vedením jejího prefekta kard. Franc Rodého účastnili v těchto dnech jejího plenárního zasedání u příležitosti 100. výročí vzniku této vatikánské instituce. Zabývali se tématem mnišství, tedy kontemplativních řádů. Benedikt XVI. ve své promluvě poukázal na důležitost mnišského života v dějinách, když definoval jeho prostý a současně zásadní účel:

?hledat Boha a hledat jej skrze Ježíše Krista, který ho zjevil, hledat ho s pohledem upřeným na neviditelné skutečnosti, které nepomíjejí, a očekávat slavné zjevení Spasitele?.

Kláštery se tak stávají duchovními oázami - pokračoval Svatý otec - které lidstvu připomínají absolutní primát Boha, a vyzývají k neustálému klanění se před ?tajemnou, ale reálnou přítomností Boha ve světě? a k bratrskému soužití podle ?nového přikázání lásky ve vzájemné službě?, čímž připravují konečné zjevení synů Božích.

?Když mniši žijí radikálně evangelium, když ti, co jsou cele oddáni kontemplativnímu životu, pěstují hluboké snubní spojení s Kristem, je mnišství připomínkou toho, co je podstatné pro všechny formy řeholního a zasvěceného života, a co je životní prioritou pro každého pokřtěného: hledat Krista a neupřednostňovat nic jiného než lásku k němu?.

Cesta, kterou Bůh k tomuto hledání a k této lásce vyznačuje ? pokračoval papež ? je Jeho Slovo, které je podáváno v knihách Písma a které se musí stát každodenním pokrmem.

?Vzývejme Marii Matku Páně, Ženu oděnou sluncem, která nic neupřednostnila před láskou k Božímu Synu, jehož porodila, aby pomáhala komunitám zasvěceného života, zejména těm mnišským, vytrvat ve věrnosti jejich povolání a poslání. Kéž jsou kláštery stále více oázami asketického života, v nichž je vnímán půvab snubního spojení s Kristem a rozhodnutí pro Boží Absolutno je obklopeno stálým ovzduším mlčení a kontemplace.?

Končil Benedikt XVI. svou promluvu ke členům Kongregace pro zasvěcený život.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.