D'Agostino: Vinu nesou farmaceutické koncerny

29.1.2004 

Papežské poselství k postní době představil dnes před polednem novinářům předseda Papežské rady Cor Unum biskup Paul Josef Cordes. Poselství chce upozornit především na utrpení mnoha nevinných dětí, zdůraznil Cordes. Na světě žije 2 a půl milionu dětí, které se narodily nakažené AIDS a podle Světové organizace zdraví 11 milionů dětí jen v Africe zůstalo sirotky kvůli této epidemii. Papežská rada Cor Unum připravila letos jako odpověď na papežovu výzvu dvě akce: Vatikánská pošta vydá známku se sociální tematikou, což je věc poměrně vynímečná. Druhá iniciativa se zaměřuje přímo na děti, které kvůli AIDS přišly o rodiče.

Projekt na tiskové konferenci představil americký jezuita a lékař, P. Angelo D'Agostino, který vede v Keni projekt nazvaný The Children of God Relief Institute a připravuje projekt vesnice pro sirotky v diecézi Nairobi. V institutu, který P. D'Agostino spravuje žije v současné době 93 HIV pozitivních sirotků. Dříve prý umíraly 2-3 děti měsíčně, tragická bilance ale stoupá kvůli nedostatku léků, tzv. ARV, Anti-Retro Virus. Kromě toho probíhá od roku 1998 program pomoci dalšímu 1000 sirotků nakažených AIDS.

Podle slov P. D'Agostina v této skupině umírá 7-8 dětí měsíčně, protože mezinárodní farmaceutické společnosti žádají sumy, na které nejsou prostředky. Na AIDS podle misionářových údajů umírá jen v Keni 400 lidí každý den. Na vině jsou podle něj právě farmaceutické koncerny. Ačkoli prý vydělaly 517 bilionů dolarů jen v roce 2002 ? nesníží ceny. V jejich rukou je 25 milionů životů subsaharských Afričanů. ?Ukazuje to na naprostý nedostatek sociálního cítění u těchto kapitalistických podnikatelů,? dodává P. D'Agostino.

Pandemie AIDS s sebou nese fenomén, který nemá v historii lidstva obdoby. Do konce tohoto desetiletí se octne na ulici 30 milionů dětí ? sirotků. Ne všechny jsou nakaženy AIDS, ale všechny potřebují prostředky k životu, uvádí jezuita, který připravuje projekt na vesnici pro 1000 opuštěných dětí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.