Patriarcha Chrysostomos II.: pohled na roztrhanou církev je neúnosný

17.11.2008 

Dvě stě osobností náboženského a politického života z šedesáti zemí světa se sešlo v hlavním městě Kypru, kde od včerejšího večera do úterý 18. listopadu probíhá 22. setkání ?Lidé a náboženství?, organizované Komunitou Sant´Egidio. Letošní nese název ?Civilizace míru, dialog konfesí a kultur? a jeho spolupořadatelem je místní pravoslavná církev.
Mluví Marco Impagliazzo, představený komunity Sant´Egidio:

?Kypr je sídlem velké pravoslavné církve. Tato země hostila apoštoly Pavla a Barnabáše. Právě v roce sv. Pavla chceme svou přítomností poukázat na pradávnou evangelizaci tohoto ostrova a vyjádřit úctu k pravoslavné církvi, která nás pozvala.?

Zůstanou-li náboženství otevřená pravdě a Bohu a oceňovaná ve své neopakovatelnosti, jsou pro svět mimořádně životodárnou silou, řekl při eucharistické slavnosti v úvodu setkání kard. Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve. Katolické mše svaté v kostele sv. Kříže v Nikosii se zúčastnil také pravoslavný arcibiskup Kypru, Chrysostomos II. Ten pak sloužil v neděli ráno liturgii za přítomnosti představitelů katolické církve.

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Nové Justiniany a celého Kypru, jak zní oficiální titul Chrysostoma II., vyjádřil naději, že setkání přispěje k vyřešení konfliktu s Tureckem, které od roku 1974 okupuje severní část ostrova. K aktuálnímu stavu jednání patriarcha Chrysostomos II. poznamenal:

?Problémů dialogu je celá řada. Na Kypru jsou dva státy, ne jeden. Cílem jednání je rozpustit Kyperskou republiku a vytvořit dva nezávislé státy, které budou ve velmi úzkém vztahu, mělo by jít o jakousi konfederaci. Ankara ovšem požaduje právo zachovat na Kypru své vojenské jednotky s právem intervence, což je pro nás nepřijatelné. Kypr je příliš malý stát než aby byl rozdělen na dva. Evropská unie uznala Kypr jako jediný stát. Evropa si myslí, že Řekové a Turci tady mohou žít v míru.?

Chrysostomos II. při svém setkání s Benediktem XVI. v červnu 2007 mluvil o cestě k plné jednotě křesťanů. Zeptali jsme se ho, v jakém stádiu jsme nyní:

?Dialog pokračuje. My, jako kyperská církev, tento dialog podporujeme. Rozhodli jsme, že jeho další fáze v příštím roce bude probíhat tady, na Kypru. Jako místní církev jsme připraveni poskytnout své síly k jeho dobrému výsledku, protože je nepříjatelné, aby Kristova církev byla rozdělena. Církev má mít svého pastýře, být lidem. Pohled na roztrhanou církev je neúnosný, církev musí být jednotná. A my uděláme všechno proto, aby vznikly mosty ke sjednocení církve.?
- řekl pro Vatikánský rozhlas kyperský pravoslavný patriarcha, Chrysostomos II.

Setkání ?Lidé a náboženství? inicioval v roce 1986 Jan Pavel II. v Assisi. Jeho 22. ročníku se účastní mimo jiné prezidenti Černé Hory, Malty, Albánie, Bosny Hercegoviny nebo velký rabín Izraele. Katolickou hierarchii zastupuje 9 kardinálů. Benedikt XVI. zaslal účastníkům tohoto setkání poselství, ve kterém je povzbuzuje, aby ?nesli pochodeň míru prostřednictvím konkrétních gest lásky a přátelství, dialogu a respektování vzájemných odlišností?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.