Pravdivě informovat o Africe

17.11.2008 

Afrika se pravidelně ve zpravodajství objevuje v souvislosti s válkami a chudobou, zapomíná se ale na mnoho jiných aspektů tohoto kontinentu, které jsou pod těmito stereotypy skryty. Tomuto tématu byl věnován seminář, který se konal v minulých dnech ve Florencii. Novináři a sociální pracovníci tu hovořili o pravdivém informování o Africe. Jednou z účastnic byla konžská novinářka Liliane Mubombozi. Ta upozornila, že informace by měly být podávány, tak aby pomáhali řešit problém. Afrika není jen současná tragedie v Kongu, říká. A co konkrétně by podle ní média mohla udělat pro lepší budoucnost Afriky?

?Média by měla podporovat setkávání kultur, lidí, která jsou opravdovými setkáními, společenstvím, kde je osoba ceněna pro to, kdo je. A na tom se pak staví. Situace v Kongu je velmi bolestivá. Já jsem tu vyrostla a všichni máme zodpovědnost. Dnes nemůže žádný národ říci: mě se to netýká. Je potřeba uvalit absolutní embargo na prodej zbraní. Existuje mnoho dohod, ale je třeba, aby mezinárodní společenství dohlédlo na jejich plnění, je třeba občanskou společnost podpořit v úsilí o smíření, aby bylo dosaženo pokoje.?

V březnu Afriku, konkrétně Kamerun a Angolu, navštíví Svatý otec a v říjnu se tu pak bude konat synod pro Afriku.

?Afrika je opravdu nadšená. Africká církev je velmi živá, takže je to pro všechny velká radost a naděje, protože, kromě toho, že je pastýřem, je papež také morálně velmi silnou autoritou. Takže věříme, že nastane velký zlom.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.