Kard. Tauran na půdě OSN

13.11.2008 

?Náboženství, nehledě na slabosti a spory jejich vyznavačů, jsou posly smíření a pokoje,? zdůraznil včera kardinál Jean ?Louis Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, na půdě OSN, kde se konalo setkání na téma Kultura pokoje. Inicioval ho saúdskoarabský král Abdullah a účastní se ho představitelé více než 70 zemí, například Bahrajnu, Pákistánu, Libanonu, Palestiny a Izraele, Spojených států amerických, Velké Británie nebo Francie.
Jak vysvětlil Terry Rod Larsen z generálního sekretariátu OSN největšímu arabskému denníku Al-Hayat, saudský král zaslal generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-Moonovi prosbu o podporu jeho snahy přispět k mezinárodnímu smíru a harmonii mezi náboženstvími. Iniciativa krále Abdallaha začala návštěvou Benedikta XVI. v říjnu loňského roku a pokračovala svoláním všeislámské konference do Meky letos v červnu.

Kardinál Tauran ve své promluvě na konferenci připomněl roli náboženství při prosazování obecného dobra společnosti ale zároveň připustil, že jejich vyznavači je ?někdy zneužívají k omezování svobody svědomí, ospravedlňování násilí, šíření nenávisti, fanatismu nebo porušování autonomie politiky a náboženství.? Také OSN by ze své podstaty a poslání ? pokračoval kardinál ? měla být školou pokoje. Zde by se mělo učit myslet a jednat tak aby se mělo na paměti legitimní přání a zájmy všech. Všechny země jsou si zde rovny co do důstojnosti, ale pro růst pocitu přináležitosti k téže rodině je třeba překonat jednoduchou logiku vztahů síly, aby byl vytvořen prostor pro sílu práva.

Předseda papežské rady je přesvědčen, že ?pokoj je zpochybňován lhostejností k tomu, co utváří lidskou přirozenost? a k základním ?hodnotám společných všem, věřícím i nevěřícím: posvátnosti života, důstojnost lidské osoby, respektování svobody svědomí a náboženství, úsilí o zodpovědnou svobodu, demokracie nebo pozornost k přírodním zdrojům. Abychom vybudovali bezpečnější a bratrštější svět společně a zároveň bez toho, abychom se vzdávali vlastního kulturního a náboženského bohatství, je třeba jít dál než k pouhé toleranci a nejistým kompromisům,? uzavřel kardinál Tauran.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.