Brazilský prezident na návštěvě Vatikánu

13.11.2008 

Papež se dnes setkal s brazilským prezidentem Lulou da Silva, který při té příležitosti ve Vatikánu podepsal dohodu o právním statutu církve v této největší latinsko-americké zemi. Benedikt XVI. a prezident Brazílie se při rozhovoru zastavili u různých aspektů nynější situace v Brazílii, zejména u její sociální politiky, která má za cíl zlepšit životní podmínky mnoha lidí, kteří žijí v chudobě a na okraji společnosti a favorizovat základní postavení rodiny v boji proti násilí sociálnímu úpadku?. Oboustranně byla zdůrazněna spolupráce mezi církví a státem ?pokud jde o prosazování morálních hodnot a obecného blaha nejen v této zemi, ale také v Africe?. Po připomenutí návštěvy Svatého otce v Brazílii z května loňského roku u příležitosti 5.generálního zasedání episkopátů Latinské Ameriky a Karibiku v Aparecidě, bylo vyjádřeno ?uspokojení? z podepsání dohody mezi Svatým stolcem a Brazílií. Dohoda zaručuje právní subjektivitu církve a plnění jejího apoštolského a pastoračního poslání.

Během podpisu této dohody arcibiskup Mamberti, sekretář pro vztahy se státy, vyjádřil důvěru v to, že dnešní podpis dohody přinese nejen upevnění svazků mezi Svatým stolcem a Brazílií, ale bude k duchovnímu a materiálnímu prospěchu všech obyvatel země a přispěje k řešení velkých problémů, které sužují lidstvo.?

Historické setkání Svatého otce a prezidenta Brazílie ve Vatikánu za účelem podpisu dvoustranné dohody komentoval pro Vatikánský rozhlas papežský nuncius v Brazílii mons. Lorenzo Baldisseri:

?Je to první návštěva prezidenta Luly ve Vatikánu a v tomto smyslu je historická a historická je také proto, že se podepisuje dohoda, která byla již dlouho žádaná a očekávaná. Historická je však i sama zmíněná dohoda, protože přináší určitou novinku do vzájemných vztahů mezi Svatým stolcem a ostatními státy. Poprvé se totiž v podobné dohodě otevírají dveře také jiným náboženským vyznáním tím, že je položen důraz na náboženskou svobodu. Mluví se v ní např. nejen o výuce katolického náboženství a také o jiných náboženských vyznáních. Znamená to, že jako katolická církev potvrzujeme v první řadě náboženskou svobodu a také povinnost státu zasahovat a spravovat tuto oblast v pozitivním smyslu slova. Potvrzuje se tak důraz na to, že tzv. laicita státu musí být pozitivní. Stát nesmí být ideologický, ale neutrální, to znamená, že má stanovovat určité předpisy a zaručovat tak tuto službu. Je třeba potvrdit, že náboženství je hodnotou a tato hodnota má být garantována státem.?

Říká mons. Baldisseri, apoštolský nuncius v Brazílii, v souvislosti s dohodou, kterou dnes podepsali Brazílie a Svatý stolec.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.