Ve Vatikánu se bude hovořit o pastorační péči o nemocné děti

11.11.2008 

V Tiskovém středisku Svatého Stolce byla dnes dopoledne představena 23. mezinárodní konference, kterou pořádá Papežská rada pro pastoraci ve zdravotnictví, a která proběhne ve Vatikánu od čtvrtka 13. do soboty 15. listopadu. Na přání Benedikta XVI. bude tématem konference ?Pastorační péče o nemocné děti.? Tiskové konference se účastnil také předseda zmíněné papežské rady, kardinál Lozano Barragán. Ten připomněl, že každý rok 4 milióny novorozenců zemřou během prvních 26 dnů života.
Ozbrojené konflikty během posledního desetiletí zabily přes 2 milióny dětí. Přes 6 miliónů jich zůstalo zmrzačených a nejméně z 300 tisíc se stali dětší vojáci. Další pohromou je chudoba, která je hlavní příčinou dětských nemocí. Miliarda a 200 miliónů dětí žije s méně než jedním dolarem na den. Přes 4 milióny 300 tisíc dětí zemřelo na AIDS. Ze 14 miliónů jich tato epidemie udělala sirotky. Nutno ale podotknout, dodává kardinál Barragán, že před padesáti lety ročně zemřelo 20 miliónů dětí a za poslední desetiletí je to v průměru 9,7 miliónů za rok. Od analýzy situace je třeba přejít k činu. Církev nemá za úkol jen pomáhat nemocným dětem, ale také upevňovat jejich víru.
Alarmující situace je také v bohatých zemích, kde každé šesté dítě žije na hranici chudoby. Mnoho rodin se vzdalo své výchovné role a děti a dospívající byli ponecháni takřka na pospas prostředí, v němž žijí dominuje internet a televize a stále více se rozšiřují nebezpečné jevy jako násilí na školách, organizované gangy mladistvích nebo obchod se sexualitou.
Hlavní povinností je integrální péče o nemocné děti. ?V dětských nemocnicích je třeba upevnit novou evangelizaci, zdůraznil sekterář Papeřské rady pro pastoraci ve zdravotnictví a dodal, že se nemůžeme nechat přemoci nemocemi těla a už vůbec ne nemocemi ducha.?
Kardinál Barragán také připomněl postoj církve k výzkumu kmenových buněk, když řekl, že církev je proti užívání embryonálních kmenových buňek a podporuje výzkum na dospělých kmenových buňkách: ?Ještě nebylo napsáno vše o kmenových buňkách, které jsou velkou nadějí. Pokud jde o transplantaci kmenových buněk, která do nebezpečí nedostává ani příjemce ani dárce, je přijatelná.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.