Dvě řeholnice uneseny

11.11.2008 

Dvě italské řeholnice ve věku 61 a 67 let byly uneseny v noci z 9. na 10. listopadu v lokalitě Elwak v Keni nedaleko somálských hranic. Caterina Giraudo a Maria Teresa Oliviero patří do konteplativního misijního hnutí o. de Foucaulda. Po mnoho let žijí v Keni, kde pečují především o somálské uprchlíky. O podrobnostech únosu mluví P. Giulio Albanese:

?K únosu došlo v noci z neděle na pondělí, krátce po půlnoci místního času. Je dílem asi padesáti ozbrojených mužů, kteří je odvezli za hranice, na Somálské území v obrněných transportérech. Jde o útok ve velkém stylu, důkladně připravený, do nejmenších detailů. Útočníci nejprve zneškodnili malou posádku místní policie, dokonce za použití těžkých zbraní. Po té unesly obě řeholnice. Podle většiny pozorovatelů jde o jednoznačně demonstrativní akci, provedenou bojovníky Al sabab, kteří jsou považováni za somálskou frakci Al Kajdy. I když není vyloučeno, že by mohlo jít o provokaci, která má ukázat toto hnutí v co nejhorším světle, nicméně varianta, že by šlo o únos s cílem vydírat výkupné, se zdá být velmi nepravděpodobná.?

Útočníci ukradli také tři automobily místních humanitárních organizací. Únosy bohužel nejsou v této oblasti řídkým jevem. 5. listopadu byli zajati čtyři pracovníci francouzské organizace Dílo boje s hladem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.