Nový lekcionář Milánské arcidiecéze

10.11.2008 

Kardinál Dionigi Tettamanzi, arcibiskup milánské diecéze, která se vyznačuje také jedinečným, tzv. ambroziánským bohoslužebným ritem, ve středu po generální audienci předá Svatému otci první dva svazky nového lekcionáře tohoto ritu. Odpoledne pak při příležitosti roku sv. Pavla bude předsedat slavnostní eucharistické bohoslužbě v římské bazilice sv. Pavla za hradbami. Kardinála Tettamanziho do Říma doprovodí na tisíc poutníků ambroziánského ritu, z toho čtvrtina duchovních.
Nový Ambroziánský lekcionář vstoupí v platnost na první ambroziánskou adventní neděli. Kardinál Tettamanzi ho představí během večerní vigilie v sobotu 15. listopadu v 17.30 v milánském dómu. Bohoslužbu bude možné sledovat také na internetových stránkách diecéze www.chiesadimilano.it.

Právě počet adventních nedělí ? šest - je jedním z prvků, kterými se ritus užívaný v milánské diecézi a pojmenovaný po svatém Ambrožovi, tamním biskupovi ve 4. století, liší od nejrozšířenějšího západního katolického ritu ? římského. Postní doba pak nezačíná Popeleční středou ale nedělí, odlišný je text breviáře i lekcionáře a datum některých svátků.
Mons. Claudio Magnoli z milánské kurie připomíná že nejde o žádné velké změny v liturgii tohoto starobylého ritu, ale pouze o změny ve výběru liturgických textů. Nový lekcionář tak odpovídá na přání II.Vatikánského koncilu po rozšíření výběru úryvků Písma svatého, které jsou čteny při liturgii.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.