Historická pamět pomáhá uchovat identitu, Benedikt XVI. k velvyslanci Litvy

7.11.2008 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci nového velvyslance Litvy u Svatého Stolce Vytautase Ališauskase. ?Víra Litevce podporovala během období cizí nadvlády a útlaků a pomáhala jim zachovat si svou identitu. Nyní, když je nezávislá, může o tom vydávat svědectví,? řekl Svatý otec ve své promluvě.
?Nová generace, která vyrostla v bývalé zemi Východního bloku, nemá už zkušenost s totalitní vládou a má tendenci považovat politickou svobodu za jistou. V důsledku toho se objevuje riziko, že některé plody, které uzrály v časech zkoušky, budou ztraceny,? varoval papež. ?Dnešní společnost čelí nebezpečí: je sice svobodná, ale trpí vzrůstajícím rozštěpením a morálním zmatením. V tomto kontextu je nezbytné, aby Litva, stejně jako celá Evropa, pěstovala historickou paměť, díky níž si uchová svou pravou identitu, která přežije a bude vzkvétat v 21.století.?
Za paradoxní označil Benedikt XVI. skutečnost, že v globalizovaném světě, kde rostou možnosti komunikace a interakce, se tolik lidí cítí izolovaných a osamělých. A právě zde je důležitá role církve a poselství naděje, které hlásá. Zdůraznil také, že je potřeba bránit manželství a rodinný život, lidský život od početí do přirozené smrti, podporovat etiku v lékařských a vědeckých výzkumech tak, aby byla respektována důstojnost lidského života, a solidaritu s chudými, nemocnými a bezbrannými.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.