Papež přijal novou velvyslankyni Egypta

6.11.2008 

Egypt má novou velvyslankyni u Svatého Stolce. Paní Aly Hamadu Mekhemar dnes přijal na audienci Benedikt XVI. ?Náboženství mohou a musí být tvůrci pokoje. Bohužel, bývají zneužívána k vyprovokování násilí nebo zabíjení,? řekl papež během toho co s velvyslankyní hovořil o násilných nepokojích na Blízkém Východě, v Africe a Asii. Egypt je země se starobylými kořeny a zdejší lid byl zformován skutečností, že se tu setkávají různé národy, kultury a náboženství. Vzájemné diplomatické vztahy mezi Egyptem a Svatým Stolcem byly navázány před více než 60 lety. ?Klima dialogu a smíření, které může přinést kulturu pokoje, musí postupně vycházet na světlo a tak vymýtit nebo alespoň zeslabit národní egoismus a honbu za soukromým i veřejným prospěchem.?

Benedikt XVI. ocenil roli Egypta jako útočiště uprchlíků, jak muslimů tak křesťanů, a také konkrétní kroky v dialogu mezi křesťany a muslimy. Každoročně se tu setkávají zástupci Stálé rady dialog mezi monoteistickými náboženstvími institutu Al-Azhar Al Sharif a Papežské rady pro mezináboženský dialog. ?Část cesty je už za námi, část je třeba ještě ujít. Dialog je šancí pro svět, příležitostí nabídnutou Bohem, které je třeba se rychle chopit.?
V závěru své promluvy Svatý otec připomněl, že kromě křesťanů, kteří v Egyptě žijí, do této země také proudí mnoho katolických turistů a vyjádřil naději, že jim bude brzy dána možnost ?modlit se důstojně k Bohu na místech kultu v nových turistických centrech, která během posledních let vznikla.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.