Benedikt XVI. v katolicko-muslimském dialogu

6.11.2008 

?Křesťané a muslimové mají vytvářet budoucnost pokoje respektováním lidských práv? ? tak lze shrnout promluvu Benedikta XVI. na závěr katolicko-muslimského semináře, který se za účasti představitelů obou náboženství pořádal v těchto dnech ve Vatikánu. Seminář se konal z iniciativy 138 význačných muslimských osobností, které za tímto účelem loni písemně oslovily papeže a představitele dalších křesťanských církví a společenství. Od úterka se tedy diskutovalo o společně navrženém tématu ?Láska k Bohu, láska k bližnímu: důstojnost lidské osoby a vzájemná úcta? a dnes Svatý otec přijal celkem 60 účastníků tohoto katolicko-muslimského fóra v Klementinském sále apoštolského paláce. Benedikt XVI. nezastíral, že mezi oběma stranami existují ?různé přístupy? k diskutované otázce, zejména pokud jde o pojem Boha.

?Křesťanská tradice hlásá, že Bůh je láska (1 Jan 4,16). Z lásky Bůh stvořil celý svět a z lásky se zpřítomnil v lidských dějinách. Láska Boha se stala viditelnou, když se plně a definitivně zjevil v Ježíši Kristu. Sestoupil, aby se setkal s člověkem, vzal na sebe naši přirozenost, aniž by přestal být Bohem. Dal sebe sama, aby vrátil plnou důstojnost každému člověku a přinesl nám spásu. Jak jinak než láskou bychom mohli vysvětlit tajemství vtělení a vykoupení? Tato nekonečná a věčná láska nás uschopňuje odpovídat láskou: láskou k Bohu a láskou k bližnímu.?

Papež dále poukázal na to, že také muslimská tradice výslovně vybízí k službě potřebným a odvolává se na ?zlaté pravidlo? svou vlastní verzí, která praví: ?tvá víra nebude dokonalá, dokud nebudeš dělat druhým to, co chceš, aby oni činili tobě?. Měli bychom proto ? řekl Benedikt XVI. - společně prosazovat úctu k důstojnosti lidské osoby a základní lidská práva, třebaže naše antropologická a teologická pojetí o to usilují různým způsobem. Existuje široké pole, na kterém můžeme spolupracovat při obraně a prosazování morálních hodnot, které tvoří součást našeho společného dědictví.

?Pouze začneme-li uznáním ústředního postavení osoby a důstojnosti každé lidské bytosti, respektem a obranou života, který je Božím darem, posvátným pro křesťany i muslimy, pouze na základě tohoto uznání nalezneme společný základ pro vybudování bratrštějšího světa, světa, v němž budou střety a rozdíly řešeny mírumilovně a ničivá moc ideologií bude neutralizována.?

Papež pak znovu vyjádřil naději, že základní lidská práva budou ?dodržována všemi lidmi a všude na světě? a politickým a náboženským představitelům připomněl ?povinnost zajistit svobodné uplatňování těchto práv při plném respektování svobody svědomí a náboženství každého člověka?. Benedikt XVI. dále připomněl, že diskriminace, kterou nábožensky smýšlející lidé ve světě zakoušejí, a násilná perzekuce, které jsou vystaveni, představují nepřijatelné a neospravedlnitelné akty, které jsou o to zavrženíhodnější, jsou-li páchány ve jménu Boha. Jménem Boha může být totiž jenom pokoj, bratrství, spravedlnost a láska.

?Rozhodli jsme se dokázat našimi slovy a ještě více našimi skutky, že poselstvím našich náboženství je neúnavné šíření harmonie a vzájemného porozumění. To je podstatný úkol, jehož neplnění oslabuje nejen věrohodnost a účinnost dialogu mezi muslimy a katolíky, ale také dotyčná náboženství samotná. Modlím se za to, aby katolicko-muslimské fórum, jehož první krok probíhá, přineslo více prostoru pro dialog a pomohlo společně kráčet k plnějšímu poznání Pravdy.
Drazí přátelé, spojme své úsilí, oživované dobrou vůlí, a překonávejme všechna nedorozumění a neshody. Usilujme o odstranění dřívějších vzájemných předsudků a nápravu často zkreslených obrazů jedněch o druhých, které způsobují mnoho těžkostí v našich vzájemných vztazích. Snažme se vychovávat všechny, a zejména mladé lidi, aby vytvářeli společnou budoucnost.
?

Řekl dnes Benedikt XVI. účastníkům katolicko-muslimského fóra, které se konalo ve Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.