V Moskvě byli zavražděni dva jezuité

29.10.2008 

P. Victor Betancourt, jezuita z Ekvádoru, který pracoval na Institutu filosofie, teologie a dějin Sv.Tomáše v Moskvě, byl zavražděn v komunitním bytě v sobotu večer 25. října. Po svém návratu ze zahraniční cesty do komunity v pondělí večer byl P. Otto Messmer, superior Ruského regionu, zavražděn na témže místě. Jiný jezuita, znepokojen mlčením spolubratří, se v úterý 28. října vydal do komunitního bytu a našel mrtvá těla obou kněží nesoucí stopy násilí. Ihned to ohlásil policii. Ta v těchto hodinách provádí vyšetřování.
P. Otto Messmer, ruský občan, se narodil 14. července 1961 v Karagandě (Kazachstán) v rodině německého původu a hluboce katolické. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil 1. září 1982 ve Vilniusu a byl vysvěcen na kněze 29. května 1988 v Rize. Poslední sliby složil v Novosibirsku 7. října 2001 a od 13. října 2002 byl superiorem Nezávislého ruského regionu Tovaryšstva Ježíšova. Dva jeho bratři jsou také jezuité: Mons. Nikolaus je biskupem v Biškeku, v Kyrgyzstánu a Hieronymus patří do německé provincie Tovaryšstva.
P. Victor Betancourt se narodil 7. červnece 1966 v Guayaquilu v Ekvádoru a vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova 14. září 1984 v Quito, tamtéž byl vysvěcen na kněze 31. červnece 1997. Studoval v Argentině, Ekvádoru, Německu a Itálii. V Římě roku 2004 obhájil svou doktorskou tezi z teologie. Od roku 2001 byl členem Ruského regionu. Pracoval v pastoraci povolání a v současné době byl profesorem teologie na Institutu filosofie, teologie a dějin Sv. Tomáše v Moskvě.
P. Adolfo Nicolás, generální představený Tovaryšstva vyzývá všechny jezuity, aby vyjádřili pomoc, podporu a solidaritu spolubratřím Ruského regionu a vyjadřuje svou hlubokou blízkost rodinným příslušníkům zavražděných jezuitů. Děkuje za projevy soustrasti, které dostal z církve od první chvíle, kdy byla potvrzena zpráva o tom, co se událo. Stejně tak vybízí celé Tovaryšstvo, aby se modlilo za věčné odpočinutí spolubratří a za ukončení jakéhokoliv násilí.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.