Britský parlament schvaluje vytváření lidsko-zvířecích hybridů

28.10.2008 

Za korozi práva i svědomí označil kard. Keith Patrick O´Brien schválení zákona o lidské plodnosti a embryologii v dolní sněmovně britského parlamentu. Zákon umožňuje vytvářet k terapeutickým účelům lidsko-zvířecí hybridy a usnadňuje lesbickým párům a ženám bez partnera oplodnění in vitro. Kontroverzní zákon schválila poslanecká sněmovna britského parlamentu 22. října. Pokud ho potvrdí také sněmovna lordů, mohou se objevit ve Velké Británii kříženci mezi člověkem a zvířetem už listopadu.

Arcibiskup Edinburgu během letošního kongresu skotské organizace pro obranu počatého života uvedl (25. října), že ve věci nového zákona kontaktoval všechny členy britského parlamentu. Jak sám přiznal, neúspěch jeho úsilí vyžaduje změnu strategie v boji za respekt k lidskému životu. Nutné je zahájit široce koncipovanou informační kampaň ve společnosti, přesvědčovat nikoliv politiky, ale voliče ? tvrdí skotský primas ? a tím způsobem překonat barbarskou lhostejnost k osudu počatých dětí.

Kard. O´Brian také poznamenal, že nový zákon je důkazem velkého fiaska Všeobecné deklarace lidských práv, jejíž 60. výročí se letos okázale slaví. Deklarace zklamala v případu stovek milionů lidí, kterým bylo upřeno nejzákladnější právo, právo na život.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.