Útoky na křesťany v Iráku si vyžádaly už 14 mrtvých

23.10.2008 

Situace křesťanů v Mosulu na severu Iráku je stále dramatičtější. Po vlně útoků na tamní křesťanskou komunitu, které si vyžádaly 14 mrtvých, opustilo město na 10 tisíc křesťanů, aby hledali útočiště v okolních regionech.
V Mosulu je dnes necelých 500 křesťanů oproti 25 tisícům za vlády Sadáma Husajna. Organizace Církev v nouzi se snaží pomáhat zmírnit humanitární krizi dodávkami pokrývek, léků a potravin tisícovkám těch, které perzekuce postihly. Vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi včera v rozhovoru pro agenturu Reutres vyjádřil znepokojení Svatého Stolce nad nastalou situací a nad tím, že irácké autority situaci nevěnují dostatečnou pozornost. V nedávno zveřejněném vzkazu islámističtí extremisté vyzývají křesťany, aby opustili svoje domovy do 24 hodin, jinak prý ?budou potrestáni a zabiti tak, jak velí islámské náboženství učinit se všemi, kdo uctívají kříž.?
Z násilí proti křesťanům se navzájem obviňují centrální vláda v Bagdádu a místní správa kurdského regionu. Irácký premiér Al Maliki dnes přislíbil potrestání pachatelů násilí proti křesťanům, které za poslední dva týdny zesílilo. A požádal celou společnost, aby spolupracovala uklidnění situace.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.