Ve Vatikánu se sešli ekonomové

23.10.2008 

Apel na vlády, aby i v současné ekonomické krizi pokračovali v podpoře rozvoje, zazněl dnes při zahájení studijního dne, který na téma ekonomické krize, rozvoje a daní pořádá Papežská rada Iustitia et Pax. Vyslovil ho její předseda kard. Renato Martino. K jednání se sešla desítka expertů pod vedením Oscara de Rojase, ředitele Kanceláře pro financování rozvoje Oddělení ekonomických a sociálních záležitostí OSN. Hovořilo se především o dopadu ekonomické krize na rozvojový proces a předjímal schůzi svolanou Spojenými národy do Kataru mezi 29. listopadem a 2. prosincem. Příliš mnoho rodin na světě je ještě dnes odsouzeno k přežívání a ?nemají tu radost být tvůrci svého vlastního rozvoje.? To vše ? prohlásil kardinál Martino ? osm let po Prohlášení o rozvojových cílech milenia, podepsaném na půdě OSN a šest let po Konferenci Spojených národů o finacování rozvoje, která se konala v březnu 2002 v mexickém Monterrey. ?Příliš mnoho lidí bylo donuceno k emigraci, příliš mnoho jich zakouší naprostou chudobu, a žije v zemích, kde nemají přístup ke službám a dokonce ani ke zdroji pitné vody.? V této perspektivě ? zdůraznil kardinál - musí financování rozvoje zahrnovat veškeré aspekty života jednotlivce, rodiny, společnosti, světa. Koneckonců, kolaps světové ekonomiky v uplynulých týdnech, nás vede k uznání, že celé lidstvo, se kvůli oněm událostem, které stále ovlivňují tolik životů, nachází společně na cestě k růstu dobra národů, uvedl kard. Martino:

?Všichni musíme spolupracovat pro dobro všech. Toto je globalizace: dopad, který má tato krize na celý svět a pak nutnost být solidární s menšími a chudšími zeměmi. To je to, co chceme studovat a je to důvod, proč jsme pozvali odborníky, ekonomy, aby nám pomohli pochopit aktuální situaci.?

Je třeba znovu promyslet pravidla ekonomiky a financí, které ve svém středu přestaly mít člověka a dobro celého lidstva, potvrdil kardinál Martino.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.